Листата от боровинки са изключително популярно средство срещу редица заболявания.

...
Листата от боровинки са изключително популярно средство срещу редица заболявания.
Коментари Харесай

За какво помага отварата от листата на боровинка

Листата от боровинки са извънредно известно средство против редица болести. Отвари, запарки и настойки от тях оказват помощ за разнообразни болежки.

Черната боровинка да вземем за пример, наричана още горска лечителка, има мощно противовъзпалително деяние. В нея се съдържат доста антоцианини, които са мощно противотуморно средство. Също намалява кръвната захар, подтиква производството на инсулин.

Отвара от листа на черна боровинка възстановява равнищата и на триглицеридите. Използва се и при инфектиране на устната лигавица, като за тази цел се предлага да жабурите в продължение на няколко минути. Особено потребна е за хипертоници.

Отвара от листата на черна боровинка се комбинира доста добре и с листа от черница. Комбинацията се употребява начална форма на диабет. Дори отварата да е единствено от листа на черна боровинка, отново е потребна за диабетиците, защото подтиква работата на панкреаса.

Другият правилен асистент е алена боровинка. Успешно лекува проблеми с бъбреците, постоянното потребление на запарка от листата на растението е отлично средство против инфекции на уринарния тракт.

2 супени лъжици листа от билката, сварени за 5 минути в 300 мл вода, правят чудеса с упорития и мъчителен цистит.

Червената боровинка е извънредно богата на антиоксиданти и е естествен антисептик. Популярна е и против развиване на тумори в стомаха, защищава също от вътрешни паразити.

Отварата от листата на алена боровинка е чудесно средство за битка с подаграта. Използва се още при простудни и вирусни болести, туберкулоза и бронхит. Помага да се предпазите от затруднения на горните дихателни пътища и сполучливо смъква висока температура.

Според националните поверия там, където хората хапват боровинки, заболяванията нямат място.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР