Лишиха жителите на с. Черногорово от духовното им място.Черква, съградена

...
Лишиха жителите на с. Черногорово от духовното им място.Черква, съградена
Коментари Харесай

Заключена църква в наше село: Да няма къде да запалиш свещичка дори на празниците

Лишиха жителите на с. Черногорово от духовното им място.

Черква, съградена през 1863 година, с позволение на турската администрация, през днешния ден е заключена. За това сигнализира в обществената мрежа Facebook Калина Монева. Църквата " Свети Харалампий " в димитровградското село Черногорово е най-голямата забележителност, точно тя е най-старата в общината, а черногоровци описват, че е и една от първите издигнати в България.

Църквата в Черногорово е издигната от Уста Коста от с. Устово. Заографисана е през 1864 година от Алексий Иконописец. Според легендата, черногоровци избрали името на храма, тъй като всяка година, на деня, отдаден на светеца - 11 февруари, от гората излизал огромен елен, който се пренасял в жертва.

Още нещо любопитно - църквата " Св. Харалампий " има 38 икони, някои с датировка и имената на зографите, работили през 60-те години на ХІХ век. Освен библейските сюжети, интерес съставлява сцена от незнаен създател изобразяваща три синджира плебеи. През 2011 година Митрополит Николай донесе мощите на св. Харалампий в черквата на Черногорово. Година преди този момент, подарък от Дирекцията по вероизповедания към Министерски съвет донесе със себе си министър Божидар Димитров. За потребностите на светата обител историкът даде нова църковна утвар по време на проведена в Черногорово празнична вечерня.

Към днешната дата обаче черквата е заключена. Миряни, които не могат да се примирят с този факт, алармират за безумието. Калина Монева - дамата, която дава публичност за това, взема решение да отиде до Черногорово и сама да се убеди дали в действителност църквата е заключена.

" И отидох на Игнажден - да си запаля свещичка. Ама не. Отвсякъде оключено. В събота, на Коледа, пратих човек да ревизира, дали не е отключено, че не бях наоколо. Не, не е отключено, ми споделиха. Днес отново отидох да видя - в нова година сме - нима нещо са решили кметът и архиерейският наместник отец Георги Тодев ", написа в профила си Монева.

Калина споделя още, че жена й споделила, че нямало кой да поддържа храма. " Имало искащи де, но отецът не ги харесвал ", добавя тя.

Монева е безапелационна: " За мен това е цялостен парадокс! Да лишиш хората от едно много огромно село - към 1000 индивида живеят в Черногорово - от духовното им място! ".

Калина Монева се е натъкнала и на друга фрапираща панорама наоколо до църквата в селото.

" Когато отидох първия път, видях две сметища - едното на към 3 метра от входната врата на черквата, а другото - до самата възобновена достоверна ограда. В далечината кметът си говореше с някого пред кметството. А в близост се носеше воня от рекичката, която беше задръстена от боклуци. Казаха, че нагоре имало някаква плантация, която изхвърляла животинските боклуци с количките - напряко в рекичката. Ама да не вървя там, че можело и да ме набият. Не отидох - кой желае да бъде набит на Игнажден. Къде е кметът в цялата таз работа, също не мога да кажа ".

Жената приключва обявата си с тези думи: " Не е за смях работата. За плач е. Да ме прости Господ! ", а в мненията под поста се включват доста възмутени хора.

" Цялото село тъне в бедност, колкото и да сигнализираме единствено празни обещания получаваме! ", написа Лилия Стоева.

" Няма ли общински съветници, които да се борят за църквата ", чуди се Катя Петрова.

Междувременно Калина Монева към този момент е уведомила пловдивската митрополия за случая и чака да вземат ограничения.

Вижте фотоси:



Снимки: Калина Монева
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР