Липсващи лекарства, договаряне за медицински хеликоптери, смяна на болнични директори,

...
Липсващи лекарства, договаряне за медицински хеликоптери, смяна на болнични директори,
Коментари Харесай

Здравеопазване 2023: Липсващи лекарства, медицински хеликоптери и уволнени директори

Липсващи медикаменти , договаряне за медицински хеликоптери, промяна на болнични шефове, митинги на пациенти и незабавни медици, отпадане на наложителната карантина при COVID-19, поредна „ първа стъпка “ към построяването на Национална детска болница и по-добро финансиране на бранша – това беляза опазването на здравето у нас през 2023 година

Годината стартира с дефицит на медикаменти. Темата остана настояща съвсем до края на ноември, а двама министри (д-р Асен Меджидиев и проф. Христо Хинков) се пробваха да я решат. Пациентите обаче не останаха изключително удовлетворени, а лекарите се възпротивиха на въвеждането на електронните предписания за изписване на антибиотици и лекарства за лекуване на диабет.

Новината пристигна след среща на съсловните организации на лекари и на фармацевти със здравния министър и премиера

Липсата на медикаменти

През януари служебният здравен министър доктор Асен Меджидиев реши персонално да се запознае с казуса и посети няколко аптеки при започване на януари.

„ Недостиг има, само че на доста малко артикули, а не на 300 животоспасяващи лекарства, за които се приказва “, разясни той и даде обещание да реши казуса с доставките.

В аптеките липсват някои лекарства за епилепсия, капки за очи, както и препарати за трансплантирани пациенти

Липсващите медикаменти доведоха до санкции в средата на януари. Това стана след поредност от инспекции, въпреки да бяха санкционирани единствено трима търговци на едро. Оказва се, че нарушителите не са изпълнили задължението си да подадат информация към системата СЕСПА за наличните в складовете им лекарства.

Според ръководителя на Българския фармацевтичен съюз проблем е и измерването на потреблението на лекарства

„ Предстоят законодателни промени. Системата за наблюдаване на медикаментите, която в този момент следи единствено 60 медикамента, е направена по този начин, че всеки би могъл да влезе в нея, без да остави следи “, уточни служебният здравен министър.

Заявката на проф. Христо Хинков

През юни със мощна поръчка в стола на здравния министър седна проф. Христо Хинков. Той даде обещание да се оправи с дефицита на медикаменти, да усили заплатите в Спешна помощ с 15-20% посредством Бюджет 2024, страната ни да има Национално детска болница до две години, да направи промени в управленията на няколко лечебни заведения, както и през декември у нас да дойде първия медицински хеликоптер.

Има сензитивно закъснение в броя на отпуснатите медикаменти по отношение на предписаните

В началото на август започнаха да се приготвят законовите промени за минимизиране на риска от дефицит на медикаменти.

„ Те засягат търговията на едро и дребна с лекарствени артикули, паралелния импорт и рационализиране на Специализираната електронна система за следене и разбор на лекарствените артикули “, уточни министърът на опазването на здравето в постоянното държавно управление.

Есента обаче пристигна с нова лекарствена рецесия и замяна на обвинявания сред ръководителят на здравната комисия проф. Костадин Ангелов и някогашния здравен министър проф. Асена Сербезова. Скандалите приключиха с въвеждането на възбрана за експорт на дефицитни лекарства и въвеждането на електронни предписания. Мерките бяха признати скептично както от пациентите, по този начин и от лекарите. 

Медицински хеликоптери

Договарянето на шест въздушни коли за спешна помощ бързо засенчи рецесията с изчезналите лекарства в аптечната мрежа. Прогнозната сума за поръчката беше над 135 млн. лева, като с изключение на хеликоптерите, в нея бяха включени апаратурата и образованието на медиците, както и опцията за придобиването на още две спомагателни машини. По график доставките им трябваше да стартират в края на годината и да приключат до края на април 2026 година

Събитието ще се организира във въздушната база на " Гранична полиция " на Летище София

В края на март стана ясно, че е оповестена процедурата за наемането (не за закупуването) на два медицински хеликоптера. Служебният вицепремиер и транспортен министър Христо Алексиев даде обещание в средата на годината у нас да проработи системата за здравна помощ по въздуха. Обясни също по този начин, че решението за наемане на хеликоптери е краткотрайно, до момента в който не се сдобием със лични въздушни коли за спешна помощ. Стана ясно още, че се чака първата машина да дойде в България през декември.

Шестима водачи отпътуват за Италия на образование за хеликоптерите, добави транспортният министър

В средата на май стартира образованието на първите 50 медици, медицински сестри и парамедици, които ще оказват незабавна помощ по въздуха. С тази задача се зае подготвителния център на ВМА. Паралелно с това се построиха и хеликоптерните площадки в десетки лечебни заведения в страната.

Първият медицински хеликоптер реализира тестови полен в средата на декември, а няколко дни по-късно шестима водачи получиха своите свидетелства за осъществяване на интервенции по оказването на въздушна незабавна помощ. Стана ясно още, че в Бюджет 2024 са обезпечени средства за закупуването на още две въздушни коли за спешна помощ.

Болници в рецесия и шефове

В края на януари шефът на болница „ Св. Иван Рилски “ подава своята оставка – по този метод доктор Дечо Дечев изрази митинга си „ против неналичието на финансова поддръжка от страна на Министерство на здравеопазването “ след сливането на ръководеното от него лечебно заведение с белодробната болница „ Св. София “. Играта „ вабанк “ даде резултат и той към момента е шеф.

Средата на предходната година болничното заведение имаше 17 млн. лв. просрочени отговорности

На 10 април за пръв път се заприказва и за финансовото положение на единствената у нас незабавната болница.  Директорът на „ Пирогов “ доктор Валентин Димитров тогава съобщи, че макар натовареността на лечебното заведение и обстоятелството, че там лекуват всички неосигурени лица, положението на лечебното заведение е устойчиво. 

За случая описа Неда Диманова, която от близо 50 години е здравна сестра в болничното заведение

Четири месеца и половина по-късно нов скандал раздруса „ Пирогов “. Тогава здравна сестра описа във Facebook по какъв начин консултант на министърът на защитата заплашил медиците с уволняване, в случай че не прегледат предпочитано неговото дете. Няколко дни по-късно Мустафа Емин от Демократична България подаде оставка, а Тодор Тагарев я одобри. Здравното министерство обаче стартира инспекция в лечебното заведение.

Напрежението към единствената ни незабавна болница завърши на 5 декември, когато от Министерство на опазване на здравето оповестиха, че доктор Валентин Димитров е освободен поради „ открити нарушавания по Закона за публичните поръчки “. Скандалът закупи политически привкус и се наложи двете страни в него да бъдат изслушани в комисията по опазване на здравето в Народно събрание.

Персоналът споделя, че откакто може да се оферират по-високи заплати на едно поделение, такива се поставят и на другите

Проблеми имаше в лечебните заведение във Враца, Котел, Белоградчик, Раднево и Велинград. Две от АГ лечебните заведения в столицата също бяха изправени пред рецесия – одитен отчет разкри, че приходите на шефа на „ Майчин дом “ проф. Иван Костово възлизат на близо два милиона лв. за две години и половина, а опита на СОС да смени шефът на „ Шейново “ доктор Румен Велев след размяната на две бебета докара до митинги на работещите в болничното заведение.

Не мина без митинги

Първият митинг в бранша беше през февруари. Тогава хората с увреждания и пациентите с редки болести настояха за промени в Наредбата за здравна експертиза и право на заслужен живот.

Палатковият лагер се придвижва от Министерство на здравеопазването пред Народното събрание

Спешните центрове пък показаха недоволството си при започване на лятото. Тогава стана ясно, че незаетите работни места единствено в ЦСМП-София са към 150, а сигналите за хора със незабавни здравословни проблеми нарастват – 15 екипа обслужват към 300 повиквания в границите на 12 часа. Кризата се задълбочи в следата на юли, когато към настояванията си сътрудниците си от София се причислиха и водачите на коли за спешна помощ във Варна. Те желаеха по-високи заплати и по-добри условия на труд.

Хората с редки болести алармираха за изчезнали медикаменти при започване на юли. Пациентите с миастения гравис упорстват страната да предприеме незабавни ограничения, тъй като не могат да намерят единственото лекарство, което им оказва помощ да живеят. Омбудсманът пък сезира Министерство на здравеопазването, че в аптечната мрежа липсват осем типа лекарства за диабетици.   

Имаше и положителни вести

Месец по-късно пристигна и първата добра вест. Медици избавиха живота на родилка от Силистра, превозена със „ Спартан “ до София. Служителката на Национална агенция за приходите в крайдунавския град Господинка Господинова ражда близнаци, само че състоянието ѝ внезапно се утежнява. В началото на януари тя беше оперирана в „ Майчин дом “ благодарение на съдови хирурзи от болница „ Проф. Александър Чирков “, а по-късно лекуването на дамата продължи в Александровска болница.

И до ден сегашен не знам какво се случи по време на самото раждане, споделя Господинка Господинова

В края на септември пък стана ясно, че Валентина Бърнет от Добрич е получила влиятелната премия „ Най-добра акушерка “ във Англия. А от ВМА регистрираха, че с помощта на 21 донорски обстановки през годината са съумели да извършат 13 чернодробни трансплантации.

Това се случи след донорска обстановка, осъществена от екипа на „ Н. И. Пирогов “

И още…

На 31 май министърът на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев заяви, че ще инициира промени в Закона за здравето, които да разрешат отпадането на наложителната изолираност на лица, заболели от COVID-19, както и на наложителната карантина на контактните на тези лица.

Лекар поучава хора с грипоподобни недоволства да не поддържат връзка с дребни деца и възрастни хора

Коронавирус документите отпаднаха при започване на юли. През септември обаче основният здравен контрольор заяви, че има дълготраен растеж на инфектираните с ковид, а през декември здравните управляващи предложиха нови правила при заболяване от COVID-19 – инфектираните да се изолират в домашни условия до 14 дни по преценка на доктор, a контактните да са под здравно наблюдаване за 10 дни.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР