Липсва ваксината срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип

...
Липсва ваксината срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип
Коментари Харесай

Бавят доставката на 65 000 дози ваксина за бебета

Липсва имунизацията против дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце вид Б и вирусен хепатит вид Б. Това демонстрира информация към 30 юли, оповестена на уеб страницата на Столичната РЗИ.

Според наложителния имунизационен календар на страната тази ваксина се слага на бебета на втория, третия и четвъртия месец след раждането им.

" Преди дни получихме писмо от представителя за България на производителя на имунизацията, с което ни уведомяват, че има усложнения в производството и че ще има закъснение на доставката за август ", сподели доктор Ангел Кунчев, основен държавен здравен контрольор.

Ваксината към този момент няма да се създава с досегашното ѝ наименование,

посочи той. По думите му новата доставка на имунизацията, която се чака до 10 дни, ще съдържа 15 000 дози. След нормализиране на индустриалния развой, наименованието на имунизацията ще бъде едно и също за цяла Европа.

Министерството на здравеопазването е осведомено за идно закъснение на доставката на 65 000 дози от изпълнителя по контракта, само че

прави всичко допустимо в най-кратки периоди да бъде решен казуса с доставката. Очаква се до 2-3 седмици да има наличия от имунизацията.

Подробна информация за идната доставка се чака до няколко дни, допълниха от министерството.

" Ако слагането на тази ваксина се забави с един или два месеца, не е притеснително ", уточни доктор Милица Дочева, специализант по педиатрия към Клиниката по педиатрия в болница „ Лозенец “. По думите ѝ, в случай че ваксинирането се забави в по-дългосрочен проект, не би било удобно, изключително за избрана група от подлежащите на имунизация.

На тази възраст има и други наложителни ваксини, както и целесъобразните – против ротавирусни инфекции, които би трябвало да се слагат на бебетата, сподели още доктор Дочева. Тя посъветва родителите да не отсрочват имунизациите на децата си.

" Има много огромно ваксинално покритие на популацията против болесттите, тъй че те да не се развиват в обществото ", сподели още доктор Дочева. По думите ѝ до момента в който в обществото има над 80% покритие, няма риск за съответната неимунизирана група.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР