Липсата на яснота за позицията на талибаните относно правата на

...
Липсата на яснота за позицията на талибаните относно правата на
Коментари Харесай

Световната общност: Жените в Афганистан се страхуват за живо...

Липсата на изясненост за позицията на талибаните по отношение на правата на дамите поражда необикновен боязън, който е осезателен в цялата страна. Това съобщи Алисън Давидиан, заместник-ръководител на организация на Организация на обединените нации за полово тъждество и овластяване на дамите, съобщи Ройтерс.

Давидиан сподели, че всеки ден идват известия за ограничение на правата на дамите в Афганистан. Има информация, че на някои дами не се позволява да напущат дома си без да бъдат съпроводени от родственик от мъжки пол, в някои провинции на дамите не се позволява да работят, центровете за отбрана на дами от принуждение стават цели на набези, а убежищата за активистки за правата на дамите са цялостни.

" Спомените от ръководството на талибаните през 90-те години са живи и дамите и девойките разбираемо се опасяват ", сподели Алисън Давидиан, говорейки от Кабул пред публицисти в Ню Йорк.

Лидерите на талибаните дадоха обещание да съблюдават правата на дамите според шериата или ислямското право. Но по време на ръководството на талибаните от 1996 година до 2001 година дамите нямаха право да работят, а на девойките не се позволяваше да вървят на учебно заведение. Жените трябваше да покриват лицата си и да бъдат придружавани от родственик от мъжки пол, когато излизат от вкъщи си, напомня Ройтерс.

Талибаните, които завзеха властта в Афганистан предишния месец, оповестиха във вторник новото си държавно управление, в което няма нито една жена. В Кабул десетки дами излязоха на улицата, с цел да изискат посланичество и отбрана на правата си.

Алисън Давидиан разяснява, че с оповестеното от талибаните държавно управление те са пропуснали значима опция да покажат на света, че се стремят към проспериращо общество, което да обгръща всички групи.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР