Липсата на сън може да има значителни последици за сърцето,

...
Липсата на сън може да има значителни последици за сърцето,
Коментари Харесай

Учените смятат, че хората, страдащи от безсъние са по-склонни да получат инфаркт

Липсата на сън може да има обилни последствия за сърцето, демонстрира ново изследване, оповестено в петък в списанието Clinical Cardiology, представено от Си Ен Ен.

Учените считат, че хората, страдащи от бодърствуване са по-склонни да получат инфаркт.

Безсънието е постоянно срещано в Съединени американски щати. Между 10 и 15% от хората се борят с него. 

Директорът по предварителната защита в Института за сърдечни болести Cedars-Sinai Smidt доктор Марта Гулати, сподели, че множеството от нейните пациенти са дами, които страдат от бодърствуване и имат някаква форма на исхемична болест на сърцето.

" Безсънието в действителност е много постоянно срещано събитие. Виждаме го при всеки един на 10 пациенти в Съединените щати “, сподели Гулати, съобщи bTV.

За своя разбор учените от медицински институции в Египет, Саудитска Арабия и Пакистан, както и от Медицинския университет SUNY и Харвардско здравно учебно заведение в Съединените щати – дефинираха безсънието като нарушаване на съня с три съществени признака: мъчно заспиване, пробуждане рано и неспособност да заспиване още веднъж.

Анализът включва данни за повече от 11 години. В проучването са взели участие 1 184 256 възрастни в Съединени американски щати, Обединеното кралство, Норвегия, Германия, Тайван и Китай.

От участниците 153 881 са имали бодърствуване, а 1 030 375 не. Изследователите откриват, че хората с бодърствуване са 1,69 пъти по-склонни да получат инфаркт, в сравнение с тези без бодърствуване. Броят на сърдечните удари към момента е относително невисок. Той се среща при към 1,6% от хората с бодърствуване и 1,2% от тези без.

Проучването също откри връзка сред покачвания риск от сърдечен удар и продължителността на сън на участниците всяка нощ. Тези, които спят пет часа или по-малко, имат най-голям риск от инфаркт и са 1,56 пъти по-склонни да получат сърдечен удар, в сравнение с тези, които спят седем или осем часа.

Изследването демонстрира, че хората, които спят шест часа на нощ, имат по-малък риск от инфаркт, в сравнение с тези, които спят девет часа или повече.

" Много изследвания сочат, че някъде сред седем и осем часа сън е магическото число за нас “, сподели Гулати. 

Проучването споделя, че нарасналият риск от инфаркт измежду хората с бодърствуване е без значение от възрастта или пола им.

Кортизолът е хормон, виновен за регулирането на реакцията на тялото към стрес. Ако равнищата му са прекомерно високи, това ще увеличи кръвното налягане на тялото. Когато човек спи добре, кръвното му налягане се намалява през нощта.

По-високото кръвно налягане през нощта, породено от кортизолов дисбаланс, е един от евентуалните пътища към нараснал риск от сърдечни болести.

Авторите на проучването споделят, че безсънието би трябвало да се смята за рисков фактор в насоките за първична профилактика на сърдечно-съдови болести.

" Сега имаме доказателства, че сънят е лекарство. Ако не сте спали добре - под пет часа или шест часа, вие се излагате на по-висок риск от миокарден инфаркт. Сънят е доста значим. Над девет часа сънят е нездравословен “, сподели основният създател на проучването кардиологът доктор Хани Айаш.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР