Липсата на равенството между половете, неграмотността, отпадането от образователната система

...
Липсата на равенството между половете, неграмотността, отпадането от образователната система
Коментари Харесай

Йотова: Апатията е най-тежката диагноза за обществото ни

Липсата на равенството сред половете, неграмотността, отпадането от просветителната система и домашното принуждение са национални проблеми, а не столични. Най-големият обаче е апатията, която е най-тежката диагноза за нашето общество.

Това сподели вицепрезидентът Илияна Йотова, която дружно с английският дипломат у нас Ема Хопкинс показаха самодейността „ Посланик за един ден ”, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Инициативата се организира за втора година и е обвързвана с Международния ден на дамата – 8 март. Целта й е да окуражи девойки от цяла България да изразят своите възгледи по значими обществени въпроси. Победителките в проведения конкурс ще имат опцията да почерпят ентусиазъм от дами водачи, като се срещнат с тяхната активност. За първи победителките в самодейността ще могат да почерпят опит и от гражданския неправителствен бранш, който от коректив на институциите се е трансформирал в сътрудник.

Чрез тази самодейност Йотова е уверена, че ще бъде обърнато внимание на значими тематики за обществото ни.

„ Днес като непотребен разкош се смята даже полемиката на тематика човешки права. Преди няколко години ние страните-членки на Европейски Съюз разполагаме със специфичен документ – Хартата за човешките права. Ако през днешния ден обаче създадем един прочит на този документ ще забележим, че доста малко от него се извършва, а повече то тези текстове попадат единствено на хартия ”, съобщи Йотова.

Тя акцентира, че рецесията от 2008 година е родила единствено настървение, отчуждение и нарцисизъм, а страхът от личното оцеляване е изместил понятия и човешки връзки като взаимност, съпричастност и принадлежност.

Именно усилване на обществената отговорност у младите се търси с тази самодейност.

„ Целта на състезанието е да се обърне към девойчета на възраст сред 15 и 19 години от цяла България за да ги насърчи да имат амбициозна мисъл за своето бъдеще. И също така да им помогнем да задълбочат своето възприятие за обществена отговорност. Целта е да помолим тези девойки да отговорят в малко съчинение на въпроса „ Как бихте употребявали своята персонална мощ и своето въздействие като възможна посланичка, с цел да осъществите позитивни промени в обществото ”, сподели английският дипломат у нас Ема Хопкинс.

В края на срещата Йотова помоли посланичките да изкарат и един ден в президентската институция, с цел да могат да научат повече, а и с цел да предадат от своите познания и умения на администрацията. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР