Липсата на работна ръка е основното притеснение за полската валутна

...
Липсата на работна ръка е основното притеснение за полската валутна
Коментари Харесай

Полша се пита дали ще има достатъчно украинци, които да работят за нея

Липсата на работна ръка е главното терзание за полската валутна политика, съобщи гуверньорът на централната банка на страната Адам Глапински, представен от " Ройтерс ". Той се притеснява дали Полша ще успее да притегли задоволително служащи от прилежащите Украйна и Беларус.

В последно време броят на безработните в Полша спадна до рекордно ниски равнища, което докара до растеж на заплатите и разсъни страха от инфлация. През декември безработицата бе 6.6% главно поради постоянния стопански напредък, застаряващото население и бягството на младежи в по-богатите елементи на Европа.

Евтината работна ръка от прилежащите Украйна и Беларус компенсира зародилите неналичия, само че либерализирането на визовия режим на Европейски Съюз за Украйна буди опасения, че все по-малко хора ще избират Полша за своя работна дестинация.

" От какво се безпокоим? Например във връзка с трудовия пазар – дали ще намерим задоволително служащи в Украйна и Беларус, с цел да компенсират недостига на работна ръка в Полша? ", разяснява Адам Глапински.

Между един и един и половина милиона украинци работят в Полша, огромна част от тях без позволение.

Преди две години полският Съюз на бизнесмените и работодателите оцени, че страната се нуждае от към пет милиона спомагателни служащи, с цел да поддържа икономическия си напредък. Миналата година брутният вътрешен артикул означи растеж от 4.5%.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР