Липсата на работа в малките населени места кара хората да

...
Липсата на работа в малките населени места кара хората да
Коментари Харесай

Експерти посочиха как София се е превърнала в град-държава

Липсата на работа в дребните обитаеми места кара хората да бягат в чужбина. Около това мнение се сплотиха в "България заран " икономическият анализатор от КНСБ Любослав Костов и мениджърът на rabota.bg Росица Иванова.

Двамата са безапелационни, че в дребните градове и села у нас има все по-малко благоприятни условия за развиване и заради тази причина младежите вземат решение да потърсят шанса си зад граница.

Костов добави, че по показател на човешкото развиване България се намира зад страни като Черна гора, Чили и Антигуа и Барбуда. Той разкри, че за последните 7 години 190 хиляди души са избягали в чужбина.

"Според статистиката за 2018 година емигрантите са 33 000, а имигрантите са 29 000. Само българските жители, които са напуснали страната, са 15 хиляди. За интервал от 7 години пък 190 хиляди души са избягали в чужбина. В дълготраен интервал има разминаване в структурата на популацията. Много от хората, които идват в България, идват в огромните градове. Има и доста огромна вътрешна миграция - от дребните обитаеми места хората отиват в огромните градове и по този начин се стига до диференциация сред районите. Брутният вътрешен продукт на България на глава от популацията е 4 пъти по-нисък от средноевропейския. Минималната ни заплата пък е 8 пъти по-ниска от тази в Европейския съюз ", сподели той.

Росица Иванова пък показа, че в последно време се вижда наклонността от ден на ден младежи, които учат зад граница, да се завръщат у нас, с цел да работят. И означи, че би трябвало да бъдат разкрити повече работни места по дребните градове и села.

"Има младежи, които учат в чужбина, само че се завръщат в България, с цел да работят. Повечето от хората, които се завръщат у нас, считат че тук има по-добри условия - работно време, работа вкъщи, здравно обезпечаване. Освен това младите могат да живеят освен чартърен, само че да имат и лично имущество. Доста е примамливо да живееш в чужбина, само че към този момент владеенето на непознати езици в България е сносно платено. Това демонстрира, че даже и нискоквалифицираните хора могат да си намерят добре платена работа. Трябва обаче да се отварят работни места в дребните градове и села, защото София стана град-държава ", изясни Иванова.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР