Липсата на физическо доказателство, че сме оставили стоката, не е

...
Липсата на физическо доказателство, че сме оставили стоката, не е
Коментари Харесай

„Ние потребителите“ със съвети как да защитим правата си при връщане на доставена до easybox онлайн покупка

Липсата на физическо доказателство, че сме оставили стоката, не е проблем

Когато изберете доставката на онлайн покупката ви да бъде до шкафчетата easybox и решите да я върнете в 14-дневния законов период, уведомете документално търговеца за отхвърли си и пазете цялата преписка с него и с куриерската компания (sms с код за изпращане). Така ще имате доказателства, че сте декларирали желанието си да развалите контракта за продажбата и сте подхванали стъпки да извършите вашите задължения по процедурата. Включително ще може да се откри, че фактически сте сложили пратката в съответното шкафче.

Такъв съвет даде основателят на онлайн платформата „ Ние, потребителите “ Габриела Руменова. Повод са запитвания и сигнали от хора, които са имали усложнения в връзката с електронния търговец при практикуване правото на отвод от покупката.

„ Ако сме избрали този актуален метод за доставка и срещаме проблем в връзката с търговеца, от който сме закупили стоката, би трябвало да сме наясно, че казусът идва по-скоро от самия продавач, защото той отхвърля да признае пред нас, че е получил назад стоката и надлежно – не желае да ни върне парите. Но ние имаме две линии на доказване. Едната е, че сме уведомили търговеца, че желаем да върнем стоката. Другата е към този момент самата ни преписка с куриерската компания, с цел да получим кода за връщане назад “, изясни по тя по БНР.

Освен това, шкафчетата са с конфигурирано видео наблюдаване, което се ползва според разпоредбите на GDPR. Така ние имаме задоволително доказателства и в случай че този търговец е правилен, той би следвало да ги признае.

За да запазите потребителските си права, в това число и това да можете да се откажете от онлайн покупката в двуседмичен период, постоянно авансово проверявайте търговеца.

Рисковете са най-големи в така наречен маркетплейси, платформите за безвъзмездни разгласи и в обществените мрежи. Там могат да се появят и неточни търговци, които употребяват престижа на платформата за своята активност. Може да попаднете и на физически лица, които не носят отговорност по законодателството за отбрана на потребителите, каквато е вменена на търговците, изясни още Руменова.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР