Липсата на екскурзоводи е голям проблем за туристическия бранш по

...
Липсата на екскурзоводи е голям проблем за туристическия бранш по
Коментари Харесай

Криза: Екскурзоводите изчезнаха

Липсата на екскурзоводи е огромен проблем за туристическия отрасъл по морето. Това най-осезаемо се усети през последните пандемични години, през които поради неналичието на работа, неналичието на туристи, огромна част от гидовете се пренасочиха в други сфери, показа пред Българска телеграфна агенция туроператорът Яница Динева.

Две години тези хора бяха без приходи - няма по какъв начин да се живее по този начин. Голяма част от тях започнаха работа в колцентрове, други работят като преводачи, в магазини за хранителни артикули. Туристите, които идват у нас са любопитни да видят невероятните ни естествени запаси, богата ни история.

Туризъм без екскурзоводи обаче не може. Сега с настъпването на летния сезон, със започването на груповите вътрешни екскурзии за чужденци, дефицитът на гидове още повече ще се задълбочи, прибавя Динева.

Туроператорът твърди, че компанията й през 2020 година е отчела 80 % спад в оборота и облагата, а предходната година загубите са били 100 %.

Пресметнахме, че ще ни е по преференциално да не работим в сравнение с да плащаме наеми, заплати и т.н, показва Динева. Тя споделя, че през тези две тежки години за сектора, страната не е подкрепила туроператорите по нито една стратегия.

Като лъч вяра са упованията и прогнозите за добър летен сезон тази година и възобновяване на параметрите от 2019-та. Надяваме се старите екскурзоводи да се завърнат към обичаната си специалност, споделя Динева. По думите й аналогично било ситуацията с планинските водачи, и с аниматорите. Те също били недостиг.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР