Липса на данни къде са отивали теглените от бизнесмена Васил

...
Липса на данни къде са отивали теглените от бизнесмена Васил
Коментари Харесай

Прокуратурата прекрати разследването, по което задържаха Борисов и Горанов

Липса на данни къде са отивали теглените от предприемача Васил Божков милиони левове, е една от аргументите Софийската градска прокуратура да приключи следствието, по което бяха арестувани някогашният министър председател Бойко Борисов и някогашният финансов министър Владислав Горанов и пиарката на ГЕРБ Севделина Арнаудова. По това дело тримата бяха арестувани и прекараха 24 часа в ареста през март предходната година. От прокуратурата са разпитвали и депутати от отрасловата хазартна комисия в Народното събрание, само че и там не са открити данни упрекнатият в 19 закононарушения Божков да е бил изнудван, съобщи.

Ето какво оповестиха от Софийската градска прокуратура:

Поради високия публичен и медиен интерес и след позволение на наблюдаващия прокурор по реда на член 198 от Наказателно-процесуален кодекс Софийска градска прокуратура (СГП) дава информация за досъдебно произвеждане, формирано на 17.03.2022 година Разследването е за това, че в интервала от 2014 година до декември 2019 година в гр. София за да принуди другиго да се разпореди с движимост или със свое право или да поеме имуществено обвързване го заплашил с принуждение, оповестяване на позорящи условия, увреждане на имуществото или с друго незаконно деяние с тежки последствия за него или за негови близки, като действието е осъществено от или с присъединяване на длъжностно лице и са породени обилни имуществени вреди – закононарушение изнудване по член 213а, алинея 3, т. 2 и т. 5 вр. алинея 1 от Наказателен кодекс.

В рамките на досъдебното произвеждане са осъществени голям брой процесуално-следствени дейности, измежду които и разпити на народните представители - Й. Цонев, В. Симеонов, Д. Йорданова, К. Исмаилов, Д. Танев, Д. Савеклиева, И. Московски, Л. Павлова, Д. Главчев, К. Кръстев, М. Стоянова, В. Николов, Е. Симеонов, Н. Александров, П. Чобанов, А. Имамов, Г. Търновалийски, Х. Митев, Г. Ковачев, Д. Добрев, Д. Горов, П. Кънев, Е. Ангелова, И. Калфин, Р. Гечев, които към интервала са били членове на краткотрайната и непрекъснатата комисия по бюджет и финанси в Народното събрание. Свидетелите настояват, че не им е оказван напън или непозволено въздействие за това по какъв метод да гласоподават за импортираните от Г. Кадиев и М. Стоянова през 2014 година законопроекти за изменение и допълнение на Закона за
хазарта.

След обширен разбор на материалите и събраните доказателства наблюдаващият прокурор е направил извод, че са налице учредения за преустановяване на наказателното произвеждане. По делото са осъществени всички вероятни и нужни дейности по следствието, само че не са събрани доказателства, които по безапелационен и безспорен метод да сочат, че в съучастничество като причинители, както и поотделно Б. Борисов, В. Горанов и С. Арнаудова са упражнили насила по отношение на В. Божков за той да им дава парични средства или други облаги и да трансферира акции от хазартните сдружения, в които има присъединяване.

Свидетелят Божков дава показания, че за интервала от началото от 2015 година до края на 2019 година се е срещал с Горанов в кабинета му до момента в който е бил министър на финансите. На тези срещи Божков твърди, че е предавал на Горанов разнообразни парични суми, изтеглени от банкови сметки. Свидетелят Божков твърди, че парите са вземани персонално от него от офиса и излъчени персонално от него на Горанов, като други лица на срещите не са участвали. Свидетелят Божков дава показания, че за интервала 2017 година - края на 2019 година предал на Горанов към 60 000 000 лв.. Свидетелят Божков дава показания, че не е обсъждал водените диалози и срещите с Борисов и Горанов с неговите съдружници, не е вземал пари от съдружниците си и те не били взели участие в заплащането на сумите на Горанов.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР