Липите са поразени от вредител, от дърветата се образува маса,

...
Липите са поразени от вредител, от дърветата се образува маса,
Коментари Харесай

Във Варна, улиците станаха лепкави

Липите са изумени от пакостник, от дърветата се образува маса, която омазни улици и площади
Липите в цяла Варна са нападнати от вредители, под изумените дървета се образува лепкава маса, на пръв взор улиците наподобяват на мокри, а когато стъпиш на тъмното леке, обувките залепват.

Напаст огромна, съвсем всички липи са по този начин, провали има и по други типове дървета, оплакват се варненци. Вместо да цъфтят, липите през този юни основават единствено неприятности. Потърпевши са и колите, паркирани под тях. Само за броени минути лепкава течност омазва всичко под нея.

Според експерти това се дължи на листни въшки, които всмукват огромни количества сок от растенията. Милионите дребни, бели и неясно зелени инсекти изсмукват хранителния сок от към момента неразцъфналия липов цвят и секретират остатъка като лепкава субстанция, наречена мед. Естествен зложелател са калинките, само че те все по-рядко се виждат в градовете.

От община Варна не са съобщили дали ще подхващат съответни дейности, чака се със стоплянето на времето, гадинките да намалеят и това обезсмисля възможното ѝм напръскване.

Проблемът не е нов, само че в такива размери в никакъв случай не е било, разясняват осведомени.

От цялата обстановка са удовлетворени само притежателите на автомивки, тъй като варненци са принудени да мият колите си доста по-често от нормално.

Надежда Алексиева
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР