Лионел Меси получи пореден приз - аржентинската звезда спечели наградата

...
Лионел Меси получи пореден приз - аржентинската звезда спечели наградата
Коментари Харесай

С фотофиниш Меси спечели наградата The Best, Стоичков специален гост

Лионел Меси получи следващ приз - аржентинската звезда завоюва премията " The Best " в конкуренцията на Ерлинг Холанд и Килиан Мбапе. За любимец беше считан норвежецът, а при оповестяването на спечелилия бащата на скандинавеца и някогашен бранител на Манчестър Сити Алф-Инге Холанд не скри недоволството си.

Самият Меси не беше в залата и нямаше собствен представител, като даже не беше записал видео послание. Лео остана в Съединени американски щати, с цел да се готви за контрола на клубния си отбор Интер Маями.

Победителите във всички категории бяха избрани от комбинирания избор на капитаните и селекционерите на националните тимове, публицисти и почитатели. Всяка от четирите групи съставлява по 25% от вота.

Оказа се, че Меси и Холанд са имали идентичен брой точки - по 48, само че първото място е за аржентинеца поради множеството гласове за него от капитаните на национални отбори. Сред треньорите и публицистите най-вече точки е събрал Холанд, а любимец на почитателите е Меси.

Под внимание при определянето на спечелилия се взимат само достиженията на футболистите в интервала сред 19 декември 2022 година и 20 август 2023 година, което значи, че Световното състезание в Катар, на което Аржентина победи, няма никаква стойност при гласуването. Въпреки това, Меси сграбчи наградата за трети път в кариерата си и изпревари Кристиано Роналдо, който е печелил анкетата два пъти.

При дамите за номер 1 беше определена Айтана Бонмати. Тя беше част от състава на Испания, който подвигна международната купа, а с клубния си тим Барселона подвигна купата в Испания и трофея в Шампионската лига.

" Не чаках да печеля. Благодаря на всички мои съотборнички и в Барселона, и в националния отбор. Вярвам, че женският футбол занапред ще се развива от ден на ден ", показа от сцената Айтана Бонмати.

За най-хубав треньор беше определен Пеп Гуардиола. Под негово управление Манчестър Сити направи популярен требъл, спечелвайки Шампионската лига, купата в Премиър лийг и трофея от ФА Къп. Каталунският експерт заслужи премията в конкуренцията на Лучано Спалети, който изведе Наполи до купата в Серия " А " след 33-годишна пауза, както и Симоне Индзаги, който класира Интер на първи край в Шампионска лига след 13 години.

В речта си на сцената Гуардиола благодари на футболистите, щаба и всички чиновници на Манчестър Сити. Пред водещия Тиери Анри той не пропусна да изтъкне заслугата и на Роберто Манчини, който сложи началото на възраждането на " жителите ".

Последва обяваването на идеалния тим на годината на FIFPro. В него цялата отбрана е формирана от футболисти на Ман Сити, а представителите на " жителите " са общо шестима.

За да вземат наградата на сцената се качиха Рубен Диаш и Кайл Уокър.

За най-хубав треньор при дамите беше избрана Сарина Вигман. Нидерландката изведе Англия до финала на Световното състезание, който обаче беше изгубен от Испания. Зад нея останаха треньорът на Барселона Джонатан Жиралдес и наставничката на Челси Ема Хайс.

Вигман печели премията на ФИФА за четвърти път в кариерата си. Пред публиката в залата тя показа, че за дамите във футбола е доста по-трудно да реализират триумфи, по тази причина всички, които доближават високо равнище, би трябвало да са доста щастливи.

Последва и оповестението на най-хубавия тим на FIFPro при дамите. Той беше доминиран от футболистки, които впечатлиха с представянето си на Световното състезание през предходната година.

Най-много представителки в идеалните 11 има Англия.

Следващата премия беше за най-хубав вратар при дамите. Тя стана владеене на Мери Ърпс, която игра край с Англия на Световното състезание. Стражът на Манчестър Юнайтед изпревари в гласуването Макензи Арнолд (Австралия, Уест Хам) и Каталина Кол (Испания, Барселона).

" Благодаря доста за премията. Спечелих я и предходната година, само че тогава не бях в идеалните 11. Благодаря на съотборничите си. Уча се от тях, усъвършенствам качествата си и се старая да ставам по-добър човек ", показа Ърпс.

Най-добър вратар на годината стана Едерсон. Стражът на Манчестър Сити заслужи премията в конкуренцията на Ясин Буну и Тибо Куртоа. Едерсон беше непрекъснат през цялата година и способства съществено за требъла на " жителите ".

" Искам да благодаря на фамилията си, на целия тим, на мениджъра Пеп Гуардиола и на всички хора, с които работим всекидневно ", съобщи приполучаването на наградата бразилецът.

Наградата за феърплей отиде при националния тим на Бразилия. Футболистите на " селесао " поддържаха съотборника си Винисиус Жуниор в битката му против расизма, като за първи път в историята си излязоха с черни екипи. Другите номинации бяха за отбора на Монтевидео Сити до 16 години, който пусна съперников отбор да означи гол, откакто бе осъществил, до момента в който двама противникови играчи изпитват болки след конфликт между тях, както и нидерландският арбитър Пол ван Бокел, който не сподели жълт картон на Мохамед Кудус от Аякс, откакто смъкна екипа си при отпразнуване на гол, а под нея имаше тениска с послания за някогашния му съотборник Кристиан Атсу, който загуби живота си при земетресенията в Турция.

За да одобряват премията на сцената се качиха редица бразилски звезди от предишното - Роналдо, Роберто Карлош, Кафу, Жулиано Белети, Жулио Сезар и Жулиано Белети.

" Расизмът няма място по футболните терени. Мога единствено да поздравя бразилските национали за това, което направиха. Благодаря от тяхно име ", показа Кафу.

Наградата " Пушкаш " за най-красив гол взе халфът на Ботафого Гилерме Мадруга. Бразилецът осъществя зрелищно попадение със задна ножица отвън наказателното поле против Новоризонтано в локалната Серия " Б ", което беше предпочетено пред головете на Хулио Енсисо и Нуно Сантош.

" Много съм благополучен. Това е най-великият миг в кариерата ми. Конкуренцията беше извънредно сериозна. Моята премия демонстрира, че по терените в Бразилия красивата игра още е на респект ", съобщи разчувстваният Мадруга.

Наградата за най-страстен почитател отиде у почитателя на Клуб Атлетико Колон Иниго Даниел " Тото " Инигес, който гледа бебето си по време на мач и го храни. Аржентинецът се появи на сцената със сина си и провокира трогване измежду всички присъстващи в залата.

Бразилската легенда Марта получи специфична премия от ФИФА за приноса си към женския футбол. 37-годишната нападателка има 175 мача и 115 гола за Бразилия. Тя е рекордьорка по голове на международни шампионати при дамите.

Марта е ставала най-хубава футболистка на ФИФА цели 6 пъти (2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2018).

" За мен това е доста специфичен миг. Искам да посветя премията на всички подрастващи, които желаят да са като нас. Знайте, че всички жертви си костват. Радвам се, че на женския футбол към този момент се обръща доста повече внимание. Пътят ми беше сложен. С доста от вас е по този начин. Пожелавам ви да не се отказвате и да продължите да следвате фантазиите си ", съобщи Марта, след което беше бурно приветствана.

Специален посетител на церемонията беше Христо Стоичков. На нея обаче не пръства нито един всред номинираните за най-престижната премия Меси, Холанд и Мбапе.

Победителите във всички категории:

Най-добър футболист: Лионел Меси (Аржентина, Пари Сен Жермен/Интер Маями)

Най-добър треньор: Пеп Гуардиола (Манчестър Сити)

Най-добър вратар: Едерсон (Бразилия, Манчестър Сити)

Най-красив гол: Гилерме Мадруга (Бразилия, Ботафого)

Най-добра футболистка: Айтана Бонмати (Испания, Барселона)

Най-добър треньор (жени): Сарина Вигман (Англия)

Най-добър вратар (жени): Мери Ърпс (Англия, Манчестър Юнайтед)

Отбор на годината: Тибо Куртоа – Кайл Уокър, Джон Стоунс, Рубен Диаш – Бернардо Силва, Джуд Белингам, Кевин Де Бройне – Лионел Меси, Ерлинг Холанд, Килиан Мбапе, Винисиус Жуниор

Отбор на годината (жени): Мери Ърпс – Олга Кармона, Луси Бронз, Алекс Грийнууд – Кира Уолш, Алесиа Русо, Уорън Джеймс, Ела Туун, Айтана Бонмати – Алекс Морган, Сам Кър
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР