Лилиян Станева: Бойните спортове изграждат характер

...
Големите спортисти тръгват от малките спортни клубове и държавата трябва
Коментари Харесай

Големите спортисти тръгват от малките спортни клубове и държавата трябва да помага. Бойните спортове изграждат характер, прилагат дисциплина, развиват ума, заяви пред БГНЕС треньорът по джудо Лилиян Станева, председател на ОСК "Олимпия-2005".

Цялото семейство на Лилиян е свързано със спорта и конкретно с джудото. Там се е зародила страстта, която тя прилага в преподаването на спорта си.

„Преподавам няколко вида спорт – джудо, гимнастика, танци. Нашият спортен клуб е основан през 2005 година от майка ми и баща ми. Всички сме треньори. Аз преподавам джудо и гимнастика, майка ми също, а баща ми и брат ми преподават джудо и плуване. Така сме се разпределили”, споделя Лилиян, чиято състезателна кариера приключва през 2008 година, но от тогава се раздава за деца, тийнейджъри и зрели трениращи.

„Още от началото, когато влязох в залата за първи път, като малка, видях как преподават майка ми и баща ми и разбрах, че това искам да правя”, заяви Станева.

Тя и спортното ѝ семейство тренират 300 деца в различни видове спорт, като най-малките са на 3 години, а най-големите са на по 16-18 години. Имат и групи възрастни. От всяко състезание се връщат с медали.

Лилиян споделя, че кординационните тренировки я зареждат най-много. С най-малките набляга повече на игрите, а тийнейджърите са достатъчно сериозни, за да тренират по-самостоятелно.

„Имаме 30 деца на възраст от 3-6 години. Ходят на състезания още откакто са влезнали в залата, като за най-малките състезанията са по-лек вариант. Имаме професионални атлети, които ходят на републикански, международни състезания. Нямам представа колко са шампионите, защото всяка година на състезанията по джудо се връщаме минимум с 5-6 медала. Има деца, които тренират, гимнастика, джудо, плуване едновременно. Гордея се с тях, защото се развиват всестранно и това много ще им помогне в живота. Гимнастиката помага при джудото, наблягаме много на гъвкавост, защото в джудото без гъвкавост няма как да работиш долу в партер, но най-важно за джудото е гъвкавият ум. Сила, издръжливост, бързина, гъвкавост, ум всичко върви успоредно“, каза тя.

Родители също проявяват интерес и се включват в тренировките, а контузиите се избягват с правилна подготовка.

„Много родители, които водят децата си остават и на кординационните тренировки и питат дали има нещо за тях“, заяви треньорът.

„По време на тренировка са се случвали малко контузии. Джудото е боен спорт и се случват. Човек, когато е внимателен и има правилно подготовка, треньорът му е до него, контузиите намаляват”, сподели още Лилиян.

В ОСК "Олимпия-2005" момичетата тренират смесено с момчетата, като това е в техен плюс, защото така повишават способностите си. Често се случва момичета да спечелят в спаринга срещу момчета, което показва, че в джудото няма място за стереотипи.

„Преобладаващата група трениращи тази година са момичетата, ще направим женски отбор. Има възраждане на интереса към бойните спортове от страна на нежния пол. Момчетата и момичетата тренират заедно. Това не е в ущърб на момичетата, а в помощ, защото мъжете са физически по-силни, силата на момичетата нараства, като не са редки случаите, когато успешно успяват да спечелят спаринг срещу момче“, сподели тя.

Лилиян е категорична, че бойните спортове развиват всичко всестранно – развиват ума, прилагат самодисциплина, изграждат характер.

Спортната зала на ОСК "Олимпия-2005", където тренират децата се намира на последния етаж на поликлиника, което създава известни трудности особено през първата година на пандемията.

„Дружеството на поликлиниката е добре настроено към нас, но те нямат ресурс да ни помагат или да ни смъкнат от наема. Нямат средства да помогнат. Сградата има ограничен лимит на работното време, като се наложи ние да вземем ключ и да платим средства на поликлиниката, за да можем да оставаме до по-късно, защото няма как всички деца да тренират сутрин, защото има деца, които са втора смяна на училище. Вдигнаха ни енергийните разноски. Финансите не стигат, но пък ние работим, за да са щастливи и здрави децата”, каза Лилиян Станева.

Големите спортисти тръгват от малките спортни клубове и държавата трябва да помага.

„Скоро направихме ремонт. Сградата от тавана течеше и се разпадаше всичко. Вложихме лични средства, защото ремонт на такава голяма площ е много скъп. Родителите купуват екипировката, ние – също. Нямаме спонсори. Всички уреди си купуваме сами. Малките спортни клубове трябва да бъдат подпомагани от държавата, защото оттам тръгват големите спортисти. Тръгват на местно ниво и стигат до националните отбори. Ние успяваме да се класираме на призовите места, борейки се с големи спортни клубове и училища. Спортът е пренебрегнат от държавата, но от страна на младежта и родителите има подем към спорта”, заяви Станева.

Тя си поставя за цел да промени към още по-добре условията в залата в 29-та поликлиника в кв. „Гоце Делчев”.

„Плановете ни са да продължим да работим с всички тези деца. В този район ние сме единственият клуб, който работи с толкова малки деца. Стремим се да променим базата още повече. Нови постелки за залата ни трябват. Много спортове тренираме върху тях и те се амортизират. Това е най-големият разход в зала за бойни изкуства. 100 евро на квадратен метър струва една постелка за джудо“, сподели още Станева. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР