Лихвите по кредитите пълзят вече нагоре, но все още са

...
Лихвите по кредитите пълзят вече нагоре, но все още са
Коментари Харесай

Лихвите по кредитите пълзят нагоре вече

Лихвите по заемите пълзят към този момент нагоре, само че към момента са в търпими граници. Но очевидно компаниите прави оценка по-внимателно своите благоприятни условия за взимане на заеми и по-важното – по какъв начин ще връщат по-късно заетите пари.

През юли показателят ЛЕОНИА Плюс се усилва с 0.06 процентни пункта (пр. п.) до минус 0.57 на 100. Лихвеният % по свръхрезервите на банките е минус 0.53 на 100, като по отношение на юни се покачва с 0.17 прочие п., означават в своя разбор от Българска народна банка. ЛЕОНИА Плюс е справочен показател на подписаните и изпълнените покупко-продажби за даване на необезпечени овърнайт-депозити в левове на междубанковия пазар в България.

През юли междинният лихвен % по заемите за нефинансови предприятия до 1 млн. евро, контрактувани в левове, се усилва, до момента в който този за същия размер заеми, само че контрактувани в евро - се намалява. В същото време, междинният лихвен % и по заемите над 1 млн. евро, контрактувани в левове, и по заемите над 1 млн. евро, контрактувани в евро, понижава.

През юли междинният лихвен % по овърдрафта в левове се покачва до 2.33%, а по овърдрафта в евро спада до 1.78 на 100.

В резултат, числата демонстрират, че размерът на изтеглените нови заеми до 1 млн. евро, контрактувани в левове, се намалява със 73.4 млн. лева до 410.7 млн. лева, а по заемите над 1 млн. евро – със 144.9 млн. лева и е в размер на 757.6 млн. лв..

При размера на предоговорените заеми и заемите за рефинансиране в левове се следи понижение с към една четвърт до 448.2 млн. лв.. По-малко са и изтеглените нови заеми до 1 млн. евро, контрактувани в евро, до момента в който размерът на тези над 1 млн. евро нараства до 837.8 млн. лв..

Според данните от Българска народна банка, при размера на предоговорените заеми и заемите за рефинансиране в евро се следи нарастване с 55.4% до 614.2 млн. лв..
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР