Лихвите по кредитирането в еврозоната вероятно вече са достигнали най-високата

...
Лихвите по кредитирането в еврозоната вероятно вече са достигнали най-високата
Коментари Харесай

Лагард: Лихвите по кредитирането в еврозоната ще останат високи

Лихвите по кредитирането в еврозоната евентуално към този момент са достигнали най-високата си стойност, само че ще останат високи толкоз дълго, колкото е належащо за преодоляване на инфлацията. Това съобщи президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард  Кристин Лагард Кристин Лагард - френски правист и политик. Родена на 1 януари в Париж. Следва в Съединени американски щати и Франция. От 1981.

Пред Комисията по стопански въпроси на Европарламента тя сподели, че съгласно ЕЦБ лихвите са достигнали равнища, които, в случай че се поддържат задоволително дълго време, ще допринесат доста за своевременното връщане на инфлацията към задачата от 2%.

В средата на септември ЕЦБ увеличи главните си лихви с 25 базисни пункта (0,25 процентни пункта) до най-високото им равнище в историята на еврозоната. Решението бе взето макар страховете от закъснение на стопанската система. 

Лагард увери евродепутатите, че ЕЦБ взема поради страданията, които с рестриктивната си парична политика предизвиква на европейците, изключително на хората с променлива рента по ипотеките.  Много икономисти приканиха институцията да се откаже от повдигането на лихвите, с цел да избегне закъснение на стопанската система на фона на свиването на корпоративните вложения и по-ниското търсене за експорт.

По-рано този месец упованията за европейския икономическия напредък бяха намалени до скромните 0,8 на 100 за 2023 година по отношение на пролетните прогнози за 1% и на фона на тревожните сигнали за застой на икономическата интензивност в Германия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР