Lidl значително ще намали присъствието на продукти от животински произход

...
Lidl значително ще намали присъствието на продукти от животински произход
Коментари Харесай

Не, Lidl не маха месото от рафтовете си, но зелената промяна е в ход

Lidl доста ще понижи наличието на артикули от скотски генезис в своя подбор - тази вест се появи първо в, а по-късно -, като те цитират основния закупчик на веригата Кристоф Граф.

Трябва да се храним по метод, който взема под внимание рестриктивните мерки на нашата планета и също така подсигурява, че ресурсите ѝ ще са задоволителни за 10 милиарда души - това може да се реализира единствено с понижаване на потреблението на месо, представен е да споделя той. Подобна радикална смяна в посоката на развиване на една от най-големите европейски вериги за хранителни артикули сигурно е вест, само че, както се оказва, обстановката е малко по-различна.

В хода на подготовката на сегашния материал Money.bg се свърза с Lidl България, като от компанията подчертаха, че усилването на предлагането на артикули с растителен протеин ще е посредством нови оферти, а не за сметка на храните с скотски генезис .
 Месната промишленост под опасност: високите цени и растителните заместители подкопават търсенето
Месната промишленост под опасност: високите цени и растителните заместители подкопават търсенето

В Аржентина, където се употребява доста месо, потреблението на говеждо на глава от популацията е спаднало с съвсем 4% за година

Когато приказваме за верига, оперираща на над 30 пазара с хиляди магазини и милиони клиенти всеки ден, темата неизбежно е с голяма значителност. Включително и за нашата страна, в която Lidl e №2 на пазара по доходи и облага. Промяната на метода, по който се храним е колкото здравен, толкоз и стопански въпрос - както поради разноските за извършване на покупки на клиентите, по този начин и поради бизнесите, чиито артикули избираме на щанда. Но и поради бъдещето на всички ни.
 1,61 милиарда лв. - икономическият
1,61 милиарда лв. - икономическият " отпечатък " от активността на Lidl у нас през 2021-а

Лидл България е внесла 42,3 млн. налози в държавния и локалните бюджети през предходната година

Даже когато приказваме единствено за месото и месните артикули, междинната годишна консумация у нас е към 34 кг с наклонност за повишение. Продуктите от скотски генезис също участват обичайно на нашата софра. Затова и напълно " растителното " бъдеще у нас повдига редица въпроси, в това число и дали е добра концепция да отиваме в крайности.

Не загърбваме месото

На уеб страницата си Lidl България помества своята - стратегически документ на групово равнище. В него фактически има сложена цел за увеличение на каузи на растителните протеини - посредством разширение на личната гама от веган артикули, както и посредством по-голям избор на бобови растения и ядки.

Обръща се внимание и на създадената от интернационален теоретичен екип Планетарна здравословна диета, която е най-вече растителна - тъй като съгласно специалистите единствено по този метод може да бъдат стабилно изхранени 10 милиарда поданици на Земята през 2050 година Означава ли това, че веригата внезапно ще ограничи месото и животинските артикули?
 Топ снабдител на месо в света стъпва на пазара на растителните артикули
Топ снабдител на месо в света стъпва на пазара на растителните артикули

JBS е единствено една от многото компании, които се пробват да влязат в бизнеса със заместители на месо

" Нашият блян не е да ограничим предлагането на скотски артикули, а да мотивираме своите клиенти да разнообразяват менюто си по-често с храни на растителна основа, възползвайки се от другите възможности на рафтовете ни. Няма да спрем да развиваме нашата гама от скотски артикули. Клиентите ни ще продължат да откриват богат подбор и от месни и млечни артикули, а, с помощта на другите възможности, които предлагаме и на транспарантното ни етикетиране, даваме опция на потребителите да взимат осведомени и осъзнати решения за покупка ", обясниха за Money.bg от Lidl България.

Колко огромен е различният бизнес?

Заместители на обичайни храни от скотски генезис има от доста години, само че дълго време те бяха най-вече нишов артикул - и като характерности, и като ценово позициониране. От Lidl България са безапелационни, че към този момент има повишение на интереса към веган храните, като показват и че моделът на личната им марка разрешава конкурентна цена.

" Особено забележим е растежът при млечните заместители, като напитките на ядкова основа и веган плодовите ни десерти стават все по-предпочитани артикули за клиентите ни. (...) Постоянният ни подбор включва и веган крем за мазане, растителен бургер и други Непрекъснато разширяваме тази гама артикули и през тематичните ни седмици ", означават от веригата.
 Износ за 150 милиона лв.: Кои български артикули Lidl продава в чужбина?
Износ за 150 милиона лв.: Кои български артикули Lidl продава в чужбина?

58 български производители изнасят над 250 продукта за 27 страни

Проучване от 2021 година на New Nutrition Business демонстрира, че 53% от младежите от Поколението Z се замислят за устойчивостта на продуктите, които купуват, само че от Lidl България са безапелационни, че това не е единствената им публика: " Веган продуктите, които предлагаме не са таргетирани единствено към клиенти, които съблюдават избрани хранителни режими или избират тези артикули по морални или екологични съображения, а и към всички които желаят да разнообразят менюто си и да вкарат по-разтоварващи дни на хранене ".

Добре е за планетата, по какъв начин да стане добре и за нас?

Директната подмяна на животинска храна с недобре подбрана растителна крие опасности за здравето на хората - растителната храна е бедна на някои макро- и микронутриенти, които са значими за оптималното действие на организма ни. Това разяснява пред Money.bg диетологът и специалист по здравословно хранене.

По думите му е доста мъчно тялото ни да си набави от продуктите с растителен генезис някои есенциални аминокиселини, витамини като B12 и D3, минерали, мастни киселини и по-лесно за асимилиране желязо. Това може да докара до влошена дарба на организма да се възвръща, ниски равнища на сила и по-голям риск от възпаления.
 Съкращения и все по-слаби продажби: Какво стана с другите възможности на месото
Съкращения и все по-слаби продажби: Какво стана с другите възможности на месото

Потребителите стягат коланите поради икономическата обстановка и се питат дали в действителност не дават парите си за един безценен сурогат

В същото време той е безапелационен, че включването в диетата на повече горски плодове, боровинки, грейпфрут и многоцветни зеленчуци е с доказана висока изгода за здравето: " Голяма част от моите пациенти са надалеч от целесъобразния най-малко на най-малко 2-3 шепи зеленчуци дневно и най-малко 1-2 шепи плодове ".

Ако по етични, религиозни или екологични аргументи изберем веган диета, по думите на специалиста е значимо да се акцентира на качествени растителни други възможности като киноа, хумус, червен фасул, булгур, леща, спанак, сурови ядки като орехи, бадеми, бразилски орех и многоцветни зеленчуци, приготвени по специфични предписания за оптималната всмукване на питателните субстанции.

" Включването на соеви артикули - постоянно срещан сурогат на животинските белтъчини, води до алергични реакции. Соята е добре позната и е сериозен алерген за човешкото тяло. Голяма част от моите пациенти след изработен кръвен тест за хранителна нетърпимост имат мощна имунологична реакция към соя и соево съдържащи артикули. Друг проблем е количеството признати антинутриенти с растителни източници от нашето тяло, които пък понижават усвояването на някои питателните субстанции в нашето тяло ", предизвестява Станчев.

Иначе казано - както храните с скотски генезис могат да бъдат потребни или нездравословни съгласно избора на съставки и метода на подготвяне, по този начин същото важи и за техните други възможности.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР