Лидерката на Корнелия Нинова вече е изправена до стената на

...
Лидерката на Корнелия Нинова вече е изправена до стената на
Коментари Харесай

Корнелия Нинова изправена до стената - ето какви са двата варианта пред лидерката на БСП

Лидерката на Корнелия Нинова към този момент е изправена до стената на втората част от съвещанието на 50-ия конгрес на партията, на което през днешния ден би трябвало да бъде установена оставката й.

Мастити социалисти й изясняват, че оттук насетне тя има единствено два потребни хода - или да си плюе в лицето и да отдръпна оставката си, или да си отива незабавно. Това научи ПИК от оределите участници във форума след обедната отмора, когато дебатите бяха закрити за медиите.

В близо 15-минутно изявление Валери Жаблянов изясни на Корнелия Нинова, че конгресът не може да гласоподава " за " или " срещу " нейната оставка, а може единствено да я установи. След което да разгласи откриването на процедура за избор на нов ръководител на общ вътрешнопартиен избор, както е по правилник.
свързани новини14367преди 52 минути11666преди 1 часа
Ако конглесът гласоподава " срещу " подадената й оставка това значи, че той я избира, а съгласно измененията в устава, наложени от самата Нинова, това е невероятно.

Нинова обаче изрично съобщи, че няма да отдръпна оставката си.

Това предизвика маститата юристка с 15-годишен стаж в ЦИК Румяна Сидерова да повтори думите на Жаблянов и да добави, че нито един съд в България няма да записва сходен избор, защото той опонира на устава, написан от самите социалисти.

Същото сподели и Велислава Дърева.

Нинова обаче е замислила тъкмо подобен ход на днешното съвещание на 50-ия конгрес на - точно да подложи на гласоподаване подадената си оставка и нейните подръжници, които на форума са в съответствие към 60 на 40, де факто да я отхвърлят. Това обаче значи, че конгресът избира Нинова за ръководител, което е невероятно.
свързани новини11634преди 4 часа
Също съгласно уставните положения, Нинова трябваше да освободи неотложно поста още на 16 ноември 2021 година, когато съобщи, че подава оставка и входира такова писмо в деловодството на " Позитано " 20. След това да бъде определен и.д. водач на партията до провеждането на нов избор за подобен. Тя обаче не го направи, тупкайки топката до през днешния ден, а през днешния ден е провела отхвърлянето на оставката й посредством въпросното гласоподаване.

През 2020 година, когато лидерката на още веднъж подаде оставка поради загубата на евроизборите и свика конгрес, който да я установи, на форума тя обеви, че я отдръпва.

Днес обаче заявава, че няма да го ваправи, разчитайки на гласуването, което обаче е противоуставно и би означавало безусловно да си плюе в лицето.

Иначе би трябвало неотложно да освободи лидерския пост, партията да си избере началник до провеждането на идващите избори на ръководител на и да открие процедура за тяхното осъществяване до 60 дни от констатирането на оставката.

В момента в Зала 1 на НДК, където се организира съвещанието на 50-ия конгрес на атмосферата е нажежена до алено, а Нинова е притисната до стената.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В ПИК!
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР