Лидерите ще обсъдят широк кръг от неотложни въпроси, като целта

...
Лидерите ще обсъдят широк кръг от неотложни въпроси, като целта
Коментари Харесай

Руските и американски дипломати са под пара за срещата Путин-Байдън

" Лидерите ще обсъдят необятен кръг от неотложни въпроси, като задачата ни е да възстановим предвидимостта и стабилността в връзките сред Съединени американски щати и Русия " - се споделя в известие на Белия дом.
Кремъл на собствен ред към този момент съобщи, че на 16 юни в Женева се " възнамерява разискване на положението и вероятностите за бъдещо развиване на руско-американските връзки, проблемите на стратегическата непоклатимост, както и настоящи въпроси от интернационалния дневен ред, измежду които взаимоотношението в битката с пандемията от ковид и уреждането на районни спорове ".
Тези официални известия противната страна ги чете „ под лупа ”, с цел да откри всичко ли върви съгласно предварителните устни сделки.
Срещите сред държавни глави постоянно се приготвят усърдно и задълбочено. Особено, в случай че страните не са настроени другарски. Често се притеглят като специалисти даже политолози и психолози, предвиждат се „ забежки ” от упования сюжет.
Преди срещи от вида Путин-Байдън по настрана се обрисуват позициите на двете страни, като се подчертава на близостта в позициите, които са база за договаряния. На втори проект се регистрира степента на разликите, както при тях ясно се обрисуват личните „ червени линии ”, зад които не би трябвало да се отстъпва, както и границите, зад които съперникът няма да премине при никакви условия. Опитите съперникът да бъде притиснат зад тези ограничаващи линии заплашват договарянията с цялостен и абсурден неуспех.
На второ място е договаряне на целите на обсъжданите проблеми. Логично е „ лесните ” въпроси да тръгнат първи, с цел да бъдат бързо решени сигурно и с по-малко напрежение.
Относно Путин нещата са предвидими, тъй като в позициите на РФ всъщност няма промени. Въпросът е Байдън дали ще дойде с настройка за градивен разговор и изглаждане на споровете.
Никой от международните коментатори не чака „ любовна дипломатическа идилия ”. Например " Ройтерс " написа: " Съединени американски щати и Русия понижават упованията за огромни пробиви на срещата на върха сред американския президент Джо Байдън и съветския президент Владимир Путин, до момента в който съперниците не са склонни да вършат отстъпки на фона на горчивите си разлики. "
Миналата година претендентът за президент Байдън даде обещание: „ Ще пазя нашите демократични полезности и ще се опълчвам на диктатори като Путин “. А тази пролет Байдън назова Путин „ палач ”. Това не е добра причина и база за сериозен диалог сред държавни глави, освен това – загатва за неприятен такт и проблеми още в ранното образование.
Не единствено Байдън смята съветския режим за властнически и подкупен, а тези характерности са прилягали и на други режими, само че все пак Съединени американски щати са си сътрудничели с тях. Вашингтон намираше общ език и с по-порочни режими, изключително откакто ползите им не са били в сериозен спор.
Отправната точка при идната среща би трябвало да бъде оценка на целите и задачите на двете държавни управления. Какви стъпки би трябвало да се подхващат, с цел да се обезпечат най-малко цивилизовани връзки?
„ Ройтерс ” също по този начин писа, че по американска оценка " срещата на върха е значима, с цел да се чуе непосредствено позицията на Байдън, защото източник, непосредствен до съветското държавно управление, декларирал, че има смесени и спорни сигнали от администрацията на Съединени американски щати. "
 Американско издание: Руското термобарично оръжие би трябвало да бъде във филм на ужасите Американско издание: Руското термобарично оръжие би трябвало да бъде във филм на ужасите
Десетилетия след въвеждането си, TOС-1 остава една от най-смъртоносните стандартни оръжейни системи в бързо разширяващия се боеприпас...
Един от незабавните проблеми за решение са последствията от реципрочното пагубно понижаване на броя на дипломатите в дипломатическите задачи заради взаимните наказания. Според едно американско консервативно издание „ това взаимно наказване носеше задоволство, само че от позиция на дипломатическата процедура тези стъпки бяха неразумни ”.
Съединените щати на процедура към този момент стопираха да издават визи на руснаци за пътешестване до Америка, само че обособените жители на двете страни като частни лица би трябвало да се срещнат и беседват. Връщането на дипломатите в посолствата и консулствата няма да реши проблемите сред Съединени американски щати и РФ, само че този развой не може да стане без тяхно присъединяване.
Решаването на казуса с кибер-атаките също би трябвало да бъде разискван от двамата президенти, като бъде приет фактът, че и двете страни взаимно се месят в изборите. Въпреки че събирането на разследващи данни е неизбежно и наподобява е било в основата за проникването на Русия в компютърните системи на SolarWinds, държавните управления на двете страни би трябвало да се опитат да открият граници за този тип активност. Ако не се нанасят вреди, това би трябвало да се квалифицира като банална шпионска активност. Възможен излаз е в договаряне на доброволна замяна на некласифицирана информация, а за какво не и на квалифицирана при строго съблюдаване на конфиденциалност? Това обаче допуска съществуване на доверие.
Санкциите няма да принудят така и така отслабеното държавно управление на Путин да разшири правата на опозицията, написа упоменатото американско издание. Според него, „ главната задача на всеки режим е да остане на власт. Следователно американските наказания са оказали малко въздействие върху политическите практики в Китай, Сирия, Иран, Куба или Венецуела. Повечето от глобите, наложени от Съединените щати, са показна добродетел, употребена от политиците с вярата да показват своята щедрост пред гласоподавателите. ”
Съединени американски щати насочат ултимативни претенции за освобождението на Алексей Навални. Това обаче е директна интервенция във вътрешните работи на РФ: съветският отстъпник е наказан от законен съд съгласно съблюдаване на съветските закони по действителен престъпен мотив. Всички претенции за освобождение му ще бъдат оставени без следствие, тъй като ще значат, че Москва е заела стойка „ сутерен ”. Президентът Байдън обаче може да се застъпи сътрудника му Путин персонално да се ангажира и подсигурява, че на Навални са му обезпечени плануваните от закона условия и медицински грижи.
 Бунт на съветски пандизчии: Няма да отидем да размахваме кирки Бунт на съветски пандизчии: Няма да отидем да размахваме кирки
Доскоро Австралия беше най-големият снабдител на коксуващи се въглища в Китай, като годишно внасяше в Поднебесната империя към 100 м...
Обект на съответни сделки е създаване на непрекъснат канал за информация по отношение на заканите от интернационалния тероризъм, както и съществуването в Сирия на американски контингент, охраняващ извозването на сирийски нефт. В тази тенденция всяко приближаване на позициите даже с милиметър ще е от изгода. По-добре е да бъде открита несигурна сигурност, в сравнение с сигурна неустановеност.
Проблемите към Северен поток-2 могат да бъдат пренебрегнати, тъй като Байдън към този момент развива бялото знаме и няма за какво Путин да му предизвика нараненото самолюбие.
Двамата президенти ще би трябвало да сдържат страстите си и едвам най-после да прегледат обстановката в Украйна. Байдън все ще откри какво да отговори на Путин, за какво Киев не съблюдава „ Минските съглашения ”. Той обаче ще се усеща много не уютно, когато Путин изиска в подмяна на уреждането на обстановката в Украйна безапелационни и обезпечени уверения, че в никакъв случай и при никакви условия НАТО няма да построява свои бази и да вкарва свои войски в Украйна, тъй като това е равнозначно Русия да построи свои бази в Мексико. И Господ не може да даде такива гаранции!
Още преди да доближат до общо мнение по този проблем, двамата президенти могат разбиращо да се погледнат в очите и да си свидлив ръцете за привършване на договарянията, след това да застанат пред катедрите за заключителни слова по отношение на плодотворната среща, а най-после да си създадат фотография за спомен.
Автор: Ганчо Каменарски
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР