Лидерите на водещите членки на НАТО проведоха 80-минутен конферентен разговор,

...
Лидерите на водещите членки на НАТО проведоха 80-минутен конферентен разговор,
Коментари Харесай

Лидерите на НАТО искат да решат кризата с Украйна чрез дипломация

Лидерите на водещите членки на НАТО организираха 80-минутен конферентен диалог, след който подчертаха общото си предпочитание за дипломатическо споразумяване на рецесията в Украйна.

Те обаче са обсъдили „ огромните последствия и огромната икономическа цена ", която Русия би платила, в случай че нападне Украйна, гласи изказването от Белия дом след присъединяване на президента на Съединени американски щати Джо Байдън.

Освен него на онлайн срещата бяха френският президент Еманюел Макрон, немският канцлер Олаф Шолц, италианският министър председател Марио Драги, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, английският министър председател Борис Джонсън, полският президент Анджей Дуда, ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел и председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен.

" Лидерите се съгласиха, че в случай че има съветско навлизане в Украйна, съдружниците би трябвало да отвърнат неотложно с наказателни ограничения, в това число невиждан пакет наказания “, написа в изказването на водачите.

Според Джо Байдън на срещата е имало „ цялостно единогласие “. Борис Джонсън твърди, че водачите са декларирали, че ще подхващат всички сили, с цел да предотвратят съветска експанзия. Макрон заяви, че ще беседва с Владимир Путин и с украинския президент Володимир Зеленски през идващите дни.

Около границата с Украйна са струпани над 100 хиляди съветски военни и опасенията за инвазия стават все по-големи, до момента в който Владимир Путин декларира, че няма да последва нахлуване. Той желае НАТО да спре да се уголемява на изток и да не усилва военното си наличие в граничещите с Русия членки на Алианса. От организацията обаче стартират

По този мотив министър председателят на България Кирил Петков свика Съвета по сигурността във вторник, 25 януари.

Дипломацията ще е главен път за разрешаване на проблемите, излиза наяве след срещата на водачите на НАТО.

Междувременно САЩ оповестиха, че имат 8500 бойци в цялостна бойна подготвеност, които да изпратят в Източна Европа поради рецесията с Украйна. Пентагонът обаче към момента не е взел решение дали ще ги употребява. Това ще се случи единствено в случай че НАТО реши да задейства отряд за бързо реагиране или „ в случай че се развие друга обстановка “, заяви представителят Джон Кърби.

Съединени американски щати няма проекти да праща войските си непосредствено в Украйна, а в граничещите на Русия членки на НАТО.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР