Лидерите на страните от Европейския съюз обявиха, че ще работят

...
Лидерите на страните от Европейския съюз обявиха, че ще работят
Коментари Харесай

Европейските лидери ще работят за гарантирането на дългосрочната сигурност на Украйна

Лидерите на страните от Европейския съюз оповестиха, че ще работят за гарантирането на дълготрайната сигурност на Украйна.

Днес е вторият ден от срещата на върха в Брюксел. Лидерите заседаваха до късно през нощта. Според източници на Ройтерс водачите са са споразумели бързо да вземат решение за формата, която ще подсигурява сигурността на Украйна.

Първият посланик на Европейския съюз Жозеп Борел загатна, че може да бъде основан нов фонд за оказване на помощ на Украйна в областта на защитата. Борел съобщи още, че би трябвало да се обърне внимание на образованието на украински бойци и на модернизирането на украинските въоръжени сили.

„ Това, върху което работим в този момент, е да разберем дали можем да реализираме съглашения, гарантиращи сигурността на Украйна. Нидерландия и някои други страни изследваме опциите за помагане с изтребители F-16. Други страни изследват разновидностите за оказване на помощ със системите за противовъздушна защита „ Пейтриът “. А останалите страни ще окажат друга помощ. Освен това, е значимо Европейският съюз също да оказва помощ и това може да стане, да вземем за пример, посредством съгласуване на отбранителната индустрия или посредством Европейски механизъм за поддръжка на мира “, акцентира Марк Рюте, министър председател на Нидерландия.

По време на включването си в срещата на европейските водачи Володимир Зеленски им благодари за 11-ия пакет от наказания против Русия, който бе признат по-рано този месец и с който се цели слагането на завършек на заобикалянето на настоящите санкционни ограничения от страни и компании.

„ Важно е да не се стопира с налагането на наказания “, е споделил Зеленски на европейските водачи, излиза наяве от обява на уеб страницата на украинския президент.

„ Колкото по-малко паузи има, толкоз по-трудно ще се приспособява Русия към натиска, който ѝ се оказва, и толкоз по-трудно ще ѝ бъде да заобикаля глобите “, посочи украинският водач.

Зеленски направи и отпратка към събитията от предходната седмица, свързани с протеста на бойците от частната военна компания „ Вагнер “.

„ Колкото по-слаба е Русия и колкото повече се опасяват водачите ѝ от протести и въстания, толкоз повече ще се опасяват от това да не ни раздразнят. Слабостта на Русия ще я направи безвредна за останалите, а провалянето ѝ ще реши казуса на войната “, сподели още Зеленски.

 
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР