Лидерите на страните от ЕС се събират днес и утре

...
Лидерите на страните от ЕС се събират днес и утре
Коментари Харесай

Среща на върха на ЕС: Решават за финансовата помощ за Украйна и членството й в ЕС

Лидерите на страните от Европейски Съюз се събират през днешния ден и на следващия ден на последната за тази година среща на върха, на която ще разискват финансовата помощ за Киев и разширението на Европейския съюз.

Очакват се съществени полемики, тъй като унгарският министър председател Виктор Орбан заплашва да сложи несъгласие върху решенията на срещата, поради замразените от Европейската комисия фондове за страната му. Снощи Европейска комисия отблокира част от тях в размер на над 10 милиарда евро, в опит за обезпечи поддръжката на Орбан за Украйна.

Българският министър председател Николай Денков също е в Брюксел.

Евролидерите се надяват да одобрят даването на 50 милиарда евро помощ за Украйна до 2027 година. Очаква се и решение за започването на договаряния за участие в Европейския съюз с Украйна, Молдова и Черна гора. Виктор Орбан се пробва да изтъргува поддръжката си против топене на фондовете за страната му, които бяха замразени поради проблемите с върховенството на закона в страната.

След размразените нощес повече от 10 милиарда, финансирането, което остава замразено за Унгария, възлиза на към 21 милиарда евро.

Друга значима тематика на срещата ще бъде обстановката в Близкия изток. В писмото си до европейските водачи, ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел написа, че се надява да бъдат мощни в поддръжката си за Израел и правото на страната да се пази. Очаква се евролидерите да обсъдят и филантропичната обстановка в Газа.

Темата за Шенген не участва публично в дневния ред на срещата, само че упованията са министър председателите на България и Румъния да продължат диалозите си с останалите водачи от Европейски Съюз, с цел да се опитат да договорят цялостното приемане на двете страни в зоната за свободно придвижване, до края на тази година.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР