Лидерите на страните от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай

...
Лидерите на страните от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай
Коментари Харесай

Лидерите на БРИКС се срещат в Южна Африка, блокът обмисля разширяването си

Лидерите на страните от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка - се събраха в Йоханесбург през днешния ден за среща на върха, на която да обсъдят разширението на блока , оповестява " Ройтерс ".

Засиленото световно напрежение, предизвикано от войната в Украйна, както и от възходящото съревнование сред Китай и Съединените щати, прибавиха неотложност към устрема за подсилване на блока.

Преди самата среща Южноафриканският президент Сирил Рамафоса беше хазаин на държавно посещаване на Китайският водач Си Дзинпин.

Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва и индийският министър председател Нарендра Моди също вземат участие на срещата на върха.

Руският президент Владимир Путин, който е за хипотетични военни закононарушения в Украйна, няма да пътува до Южна Африка, а вместо това ще се причисли виртуално.
 Лавров дойде в Йоханесбург вместо Путин
Лавров дойде в Йоханесбург вместо Путин

Министърът на външните работи на Русия дойде в ЮАР за срещата на БРИКС

" Разширеният БРИКС ще съставлява разнообразна група от народи с разнообразни политически системи, които споделят общо предпочитание за по-балансиран международен ред ", сподели Рамафоса в послание преди срещите.

Увеличаването на потреблението на локалните валути на страните членки също е на дневен ред. Южноафриканските уредници на срещата на върха обаче споделят, че няма да има полемики за обща валута от БРИКС . Тази концепция беше препоръчана от Бразилия по-рано тази година като опция на зависимостта от $.

BRICS остава разнородна група, като от една страна в нея участва Китай, втората по величина стопанска система в света, само че от друга участва и Южна Африка, която е изправена пред енергийна рецесия.

Индия от ден на ден се насочва към Запада, както и Бразилия под нейния нов водач, до момента в който Русия се сблъсква със западните наказания поради войната в Украйна. Индия и Китай от време на време влизат в разногласия по отношение на границите им.

Всичко това може да усложни вземането на решения в група.
 Си Дзинпин ще участва на срещата на водачите на БРИКС
Си Дзинпин ще участва на срещата на водачите на БРИКС

Освен това ще съпредседателства разговора сред водачите на Китай и Африка

Лидерите евентуално ще обсъдят рамка и критерии за приемане на нови страни във вторник вечерта.  Разширяването обаче остава противоречива точка. То отдавна е цел на Китай, който се надява, че по-широкото участие ще придаде повече въздействие на групата.

Русия желае да притегли нови членове, с цел да се опълчи на дипломатическата си изолираност. Южна Африка също изрази поддръжка. остава внимателна по отношение на Китай и предизвестява против преждевременно разширение. Външният ѝ министър Винай Куатра сподели през вчерашния ден, че страната има " позитивни планове и отворен разум " по тематиката. Според разширението на БРИКС ще понижи нейното въздействие.

Докато евентуалното разширение на БРИКС още не е несъмнено, обещанието на блока да предложи опция на международен ред, доминиран от богатите западни народи, към този момент намира резонанс.

са изразили интерес да се причислят към БРИКС, настояват южноафрикански чиновници. От тях над 20 са поискали публично да бъдат позволени, като се чака някои да изпратят делегации в Йоханесбург.
 Свежата кръв ще раздвижи ли БРИКС?
Свежата кръв ще раздвижи ли БРИКС?

Петте страни от БРИКС е невероятно да се спогодят между тях даже и в стеснен кръг
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР