Китай, Русия и други нововъзникващи икономики се обръщат към основния дневен ред на срещата на върха в Южна Африка

...
Лидерите на някои от най-важните икономики в развиващия се свят
Коментари Харесай

Лидерите на някои от най-важните икономики в развиващия се свят се обръщат към основната работа на своята среща на върха в Южна Африка, след като реч на руския президент Владимир Путин придаде на събранието антизападен оттенък

От ДЖЕРАЛД ИМРЕЙ Associated Press, 23 август 2023 г., 5:35 ч. Китай и Южна Африка обсъждат дали да разширят блока си и да допуснат нови членове повече от десетилетие след като тя съществува.

Повече от 20 страни официално са кандидатствали за присъединяване към групата, казват служители, като Саудитска Арабия е една от най-значимите.

Четирима от лидерите на блока са в Йоханесбург за първата лична среща на групата след пандемията COVID-19, включително китайския президент Си Дзинпин. Путин не присъства, след като заповедта за арест на Международния наказателен съд за него заради войната в Украйна усложни пътуването му до Южна Африка, но той участва виртуално.

Руският лидер използва 17-минутна предварително записана реч, излъчена в деня на откриването на срещата на върха във вторник, за да критикува Запада за войната в Украйна и финансовите санкции, наложени на Русия като наказание за нейната инвазия.

Той каза, че критична сделка, позволяваща на Украйна да премести зърно от своите черноморски пристанища, която Русия спря миналия месец, няма да бъде възстановена, освен ако не бъдат изпълнени руските условия.

В подготовката за тридневните преговори в Йоханесбург официални лица от БРИКС отхвърлиха предположенията, че блокът предприема антизападен завой под влиянието на Русия и Китай. Обръщението на Путин постави в центъра на срещата влошаващия се геополитически климат.

Си добави към това в реч, която беше прочетена от министър от китайското правителство и намекна за Икономическите търкания между САЩ и Китай и предупредиха за „бездната на нова Студена война“. Южноафриканският президент Сирил Рамафоса започна разговори на вечеря в луксозно имение в предградието на Йоханесбург във вторник вечерта, съобщиха официални лица преди основния ден от дискусии на срещата на върха в сряда. Външният министър Сергей Лавров лично представлява Русия, докато Путин също участва виртуално в тези дискусии на вечеря.

Изглежда, че има импулс за разширяване, като и петимата лидери подкрепят хода по принцип, въпреки че точните критерии, на които новите членове може да трябва да отговарят, за да се присъединят, все още трябва да бъдат изгладени.

БРИКС е организация, основана на консенсус и всичките пет страни членки трябва се съгласяват преди каквото и да е разширяване.

Блокът понякога не успява да приложи никаква последователна политика, до голяма степен поради различните икономически и политически приоритети на неговите членове и нарастващото съперничество между Китай и Индия – най-населените страни в света и икономическите сили на развиващия се свят.

Наред с разширяването, членовете на БРИКС също говорят за приемане на широка икономическа политика, която търси отдалечаване от базираната на щатски долари търговия в рамките на блока.

Заявеното намерение на групата да се отдалечи от доминиращата валута в света няма да свали долара за една нощ — и все още предстои да се видят конкретни споразумения за прилагане на идеята.

Според изчисления на изследователи от Федералния резерв, 96% от търговията в Америка от 1999 г. до 2019 г. е била фактурирани в долари и 74% от търговията в Азия. Навсякъде извън Европа 79% от търговията се извършва в долари, което подчертава статута му на световна де факто валута.

Все пак доминиращият долар е един от нарастващите брой проблеми в развиващия се свят. Мнозина в Глобалния юг също смятат, че международни институции като ООН, Световната банка и Международният валутен фонд не служат на техните интереси.

Китай и Русия са повече от доволни да се възползват от това настроение за собствените си програми, казват анализатори. Но те също така отбелязват, че фактът, че повече от 20 страни от развиващия се свят са кандидатствали за присъединяване към BRICS и поне още 20 са изразили интерес, показва, че някои от приказките на блока за несправедлива глобална структура са засегнали мнозина.

< p class="Ekqk yuUa lqtk TjIX aGjv">„Каквито и да са постиженията на блока БРИКС... самото му съществуване и опашката от развиващи се икономики, които се опитват да се присъединят, показват много по-широко недоволство в Глобалния Юг от настоящия глобален ред,“ каза Кобус ван Стаден от China Global South Project, който проследява ангажимента на Китай с развиващите се страни. „Дали това нещастие ще ги накара да се обединят около Китай е друг въпрос.“

___

AP Африка новини: https://apnews.com/hub/africa

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР