Лидерите на коренното население в Еквадор подписаха споразумение с правителството

...
Лидерите на коренното население в Еквадор подписаха споразумение с правителството
Коментари Харесай

Прекратяват протестите в Еквадор

Лидерите на коренното население в Еквадор п одписаха съглашение с държавното управление за преустановяване на траялите повече от две седмици митинги със починали и ранени, заяви BBC.
 Загинали и ранени след двуседмичните митинги в Еквадор
Загинали и ранени след двуседмичните митинги в Еквадор

Демонстрациите са поради цените на горивата

Демонстрантите блокираха пътища и проведоха манифестации, с цел да упорстват за дейности по отношение на растящите цени на горивата и храните.

Някои от митингите прераснаха в принуждение и се счита, че минимум шестима души са починали при конфликти със силите за сигурност.

Като част от договорката държавното управление на Еквадор се съгласи да понижи цената на горивото с 15 цента за галон.

От 2020 година цената на дизела съвсем се е удвоила, а цените на бензина се покачиха фрапантно в страната производител на нефт.

Отстъпката от държавното управление възлиза на половината от това, което стачкуващите в началото желаеха, само че съгласно финансовото министерство на Еквадор ще коства на страната 340 милиона $ годишно.
 Еквадор стопира добива на нефт поради митингите
Еквадор стопира добива на нефт поради митингите

Производството ще бъде прекъснато за 48 часа

Правителствените договарящи също се съгласиха да се съветват с локалните общности по отношение на бъдещото развиване на минното дело и петрола и да прибавят други ограничавания за тяхното разширение.

Президентът на Еквадор Гийермо Ласо приветства съглашението в Туитър: " Постигнахме висшата полезност, към която всички се стремим: мир в нашата страна ", написа той.

Леонидас Иза, водачът на могъщата локална организация Conaie, сподели след подписването на договорката, че митингите в този момент ще бъдат прекъснати . " Ще продължим да се борим ", добави той обаче.

Според осведомителната организация AP държавното управление разполага с 90 дни, с цел да потвърди, че е изпълнило съглашението.

В продължение на 17 дни към 14 000 най-вече локални еквадорци участваха в всеобщите стачки и в един миг водачът на митинга Леонидас Иза беше задържан.

Демонстрантите блокираха основни пътища в и към столицата Кито и други градове, причинявайки обилни стопански разтърсвания и предизвиквайки страхове от дефицит на храна.

Според калкулации на енергийното министерство на Еквадор, производството на най-ценния експортен артикул на страната - горивата - е намаляло на половина.
 След митинги Еквадор още веднъж разгласи изключително състояние
След митинги Еквадор още веднъж разгласи изключително състояние

То бе оповестено от президента Гилермо Ласо

Ласо оцеля в края на юни при опит на опозиционните депутати да го отстранят.

Воденият от опозицията конгрес се опита да в профил десния Ласо във вторник поради " сериозната политическа рецесия и вътрешните безредици ", породени от митингите.

Но предлагането за импийчмънт събра единствено 80 от нужните 92 гласа, съгласно резултатите, прочетени на глас от секретаря на Народното събрание Алваро Салазар.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР