Лидерите на Франция, Великобритания и Германия - Еманюел Макрон, Тереза

...
Лидерите на Франция, Великобритания и Германия - Еманюел Макрон, Тереза
Коментари Харесай

Как да бъде спасено ядреното споразумение с Иран?


Лидерите на Франция, Англия и Германия - Еманюел Макрон, Тереза Мей и Ангела Меркел

След отдръпването на Съединени американски щати от съглашението за иранската нуклеарна стратегия европейците и Китай твърдят, че работят за запазването му, само че по какъв начин да се реализира това, в случай че основната международна мощ още веднъж ще наложи наказания?

Европейският съюз твърди, че ще се придържа към съглашението, до момента в който Иран съблюдава отговорностите си и идните дни ще са решаващи за убеждаването на Техеран да остане в договорката.

Какво започнаха европейците?

Англия, Франция и Германия, трите европейски страни в съглашението (групата Е3), започнаха съгласувана дипломатическа атака, с цел да успокоят Иран, че резервират уговорката си.

Френският президент Еманюел Макрон през вчерашния ден беседва с иранския си сътрудник, а в околните дни, може би в понеделник, се чака външните министри от европейското трио да се срещнат с представители на Техеран.

Темата за иранското съглашение ще участва също в дневния ред на срещата на върха на Европейски Съюз в София идната седмица - подобаващ случай за Европа да насочи ясно и единно обръщение в поддръжка на договорката.

Европейските ръководители ще беседват също с Китай и Русия - други две страни по контракта, с цел да съгласуват реакциите си. Според европейски посланик това не трябва да се възприема като опит " за уединяване " на Вашингтон.

Независимо от значимостта на тези политически ходове, Иран желае съответни гаранции, че комерсиалните връзки ще бъдат предпазени, откакто Вашингтон още веднъж постанова наказания.

" Трябва да обсъдим тласъци за оставането на Иран в съглашението. Това значи, че би трябвало да намерим способи за обезвреждане на икономическия удар, провокиран от новите американски наказания ", изясни пред Агенция Франс Прес европейският посланик.

Каква ще е тактиката?

За момента Париж, Лондон и Берлин не са огласили детайлности за тактиката си.

Мозъчният концерн Международна спешна група (МКГ) предлага няколко благоприятни условия, които биха могли да успокоят фирмите, работещи с Иран, и да оказват помощ на умерените ирански политически фигури да убедят последователите на твърдия курс Техеран да остане в съглашението.

Страните от Европейски Съюз биха могли да прибягнат до своите държавни организации за вложения, с цел да покрият опасности като глобите, на които евентуално ще бъдат подложени компаниите, търгуващи с Иран, предлага в отчет МКГ. Същевременно страните от Е3 биха могли да поддържат дружно инфраструктурни планове в Иран посредством организациите си за развиване.

Друга опция, също стартирана от европейски висши представители в последните седмици, ще е Иран да получи право на заеми от Европейската капиталова банка (ЕИБ), както и да се даде на Техеран достъп до интернационално финансиране в евро, с цел да се избегнат преводите в долари.

" Може да се направи опит за реализиране на бизнес интервенции във валути, разнообразни от еврото, само че за това са нужни банки, които работят в тази област ", изясни европейски посланик. " Това не е елементарно за банка, която оперира в Съединени американски щати. Затова и помислихме за Европейска инвестиционна банка ", добави той.

Въпреки това " е доста, доста комплицирано при действителното положение на света " да се избегнат преводите в долари, сподели някогашният френски външен министър Юбер Ведрин, отговаряйки на въпрос на радио " Франс ентер ".

Какво би станало, в случай че Европейски Съюз приложи " закона за блокирането "?

Тази концепция беше постоянно обсъждана в Брюксел в последните седмици: Европейски Съюз би могъл да противодейства на американските наказания, като одобри правилник от 1996 година, основан по начало за заобикаляне на ембаргото, наложено на Куба.

Законът " за блокирането " разрешава на европейски компании и съдилища да не се подчиняват на регулации за наказания, въведени от трети страни, и постановява, че никое правосъдно решение на задграничен съд, основаващо се на тези регулации не може да се ползва в Европейски Съюз.

Разногласията със Съединени американски щати по кубинското ембарго обаче бяха решени на политическо ниво, тъй че до каква степен ефикасен е този правилник по този начин и не беше открито на процедура.

Само че резултатът може да се окаже повече алегоричен, в сравнение с стопански, допусна европейски източник.

" Ако дадена компания оперира на огромния американски пазар и на дребния ирански пазар, тогава тя не се облагодетелства изключително от обстоятелството, че дейностите й са предпазени в Европа и в Иран, а в Съединени американски щати не са ", означи този източник.

" Това обаче може да помогне на междинните компании, профилирани в Близкия изток ", добави той.

Ще има ли резултат?

Вашингтон даде шестмесечен гратисен интервал на фирмите да приключат активността си в Иран, преди да наложи нови наказания, само че към този момент пораждат въпроси до каква степен ефикасни биха били възможни контрамерки от страна на Европейски Съюз и съдружниците им.

Висш представител на Християдемократическия съюз (ХДС) на Ангела Меркел предизвести, че присъединение към съглашението ще е мъчно под опасността от наказания.

" Този, който влага в Иран, ще пострада от американските наказания, а това няма по какъв начин да се компенсира ", съобщи Норберт Рьотген за електронната версия на сп. " Шпигел ".

Дилемата беше ясно изложена в сряда от иранския висш началник аятолах Али Хаменей, който акцентира, че Иран няма остане в съглашението без " действителни гаранции " от страна на европейците.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР