Лидерите на Европейския съюз ще обсъдят днес как най-добре да

...
Лидерите на Европейския съюз ще обсъдят днес как най-добре да
Коментари Харесай

Европейските лидери ще търсят най-добрия подход към търговската политика на Тръмп

Лидерите на Европейския съюз ще обсъдят през днешния ден по какъв начин най-добре да подходят към комерсиалния разговор с американския президент Доналд Тръмп, чиито проекти за мита върху вноса на стомана и алуминий заплашват да разпалят комерсиална война, осведоми Ройтерс.

Очаква се американските мита от 25 % за вноса на стомана и 10 % върху вноса на алуминий да влязат в действие на следващия ден (23 март), въпреки че Вашингтон наподобява е подготвен да разгласи в последния миг изключения и за други страни с изключение на Канада и Мексико.

Когато по-късно през днешния ден стартира срещата на европейските водачи, еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом ще се е върнала от пътуването си до Съединени американски щати, където се срещна с министъра на търговията Уилбър Рос и непрекъснатия търговски представител Робърт Лайтхайзър в опит да обезпечи изключение от новия митнически режим и за Европейски Съюз.

Очаква се тя да заяви резултатите от срещите си пред непрекъснатите представители на европейските страни и Европейския парламент тази заран, преди срещата на върха.

Снощи имаше сигнали, указващи по-скоро подготвеност на Вашингтон за намиране на решение, в сравнение с решителност за комерсиална война, отбелязва Ройтерс.

Пред комисия на Конгреса Лайтхайзър съобщи, че Съединени американски щати договарят с Европейски Съюз, Аржентина и Австралия за възможни изключения от митническия режим за металите и се надяват въпросът да бъде организиран до края на април.

Малмстрьом и Рос показаха, че са се догорили неотложно да бъдат стартирани разисквания на сферите, за които има опасения от комерсиална позиция, в това число стоманата и алуминия.

Очаква се последната дума на Тръмп, само че ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск сподели, че е внимателно оптимистичен.

" Междувременно европейските водачи ще обсъдят по какъв начин да отговорят на цялостния метод на президента Тръмп към международната търговия, който може да има отрицателни последствия за работните места по целия свят. Ако Съединени американски щати трайно се извърнат към протекционизма, целят свят ще има проблем ", сподели Туск в навечерието на срещата на върха.

Все още обаче не сме стигнали до такава степен и към момента има време за рационални дейности, добави той.

(БТА)
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР