Лидерите на Европейския съюз се събраха на неформална среща на

...
Лидерите на Европейския съюз се събраха на неформална среща на
Коментари Харесай

ЕС иска да има по-голямо влияние на международната сцена

Лидерите на Европейския съюз се събраха на неофициална среща на върха за първи път след безредното евакуиране на западните военни от Афганистан и анулирането на договорка за подводници за милиарди долари сред Австралия и Франция вследствие на подписан тристранен пакт сред Съединени американски щати, Австралия и Англия, предадоха международните организации.

Според водачите на Европейски Съюз тези събития демонстрират нуждата от по-голяма автономия на Европа в областта на защитата, отбелязва Асошиейтед прес. На вечерята си през вчерашния ден в замъка Бърдо, в Словения, която е ротационен ръководител на Европейски Съюз, държавните и държавни ръководители на страните от Европейски Съюз бяха разисквани също напрегнатите връзки с Китай и растящите цени на природния газ, съобщи Българска телеграфна агенция.

Разговорите се концентрираха върху ролята на Европейски Съюз на интернационалната сцена в светлината на геополитическите събития в последно време, в това число обстановката в Афганистан и договорката с подводниците. " Извличайки поучения от рецесиите напоследък, ние сме решени да укрепим силите си и да увеличим устойчивостта си, намалявайки сериозните си зависимости ", сподели след срещата ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел. За да стане по-ефективен и убеден на интернационалната сцена, Европейски Съюз има потребност да увеличи опциите си да работи независимо ", съобщи той.

Мишел също по този начин се застъпи за по-голяма стратегическа автономия посредством партньорство сред Европейски Съюз и НАТО. " НАТО е стожер на сигурността, на който разчитаме, само че в същото време виждаме, че е належащо да можем да действаме по-самостоятелно, с цел да създадем съюзите си по-силни ", сподели той. " Силните съдружници вършат мощни съюзи ", съобщи Мишел. По тематиката за Китай ръководителят на Европейския съвет сподели, че съюзът ще отстоява ползите си в връзките си с Китай, който счита за " съперник, сътрудник и систематичен противник ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР