Лидерите на Европейския съюз могат да вземат решение за оръжейно

...
Лидерите на Европейския съюз могат да вземат решение за оръжейно
Коментари Харесай

ЕС може да наложи оръжейно ембарго срещу Турция до дни

Лидерите на Европейския съюз могат да вземат решение за оръжейно ембарго върху Турция поради нахлуването ѝ в Сирия през идната седмица, заяви Bloomberg, като се базира на четирима източници, осведомени с полемиките. Потенциалното решение би изпратило мощен сигнал към държавното управление на президента Реджеп Тайип Ердоган и ще изведе връзките на Анкара със съдружниците от НАТО до ново равнище. Източниците настояват, че решението може да бъде взето на среща на върха на водачите на Европейски Съюз в Брюксел на 17-18 октомври.

Възможното общоевропейско ембарго е обсъждано на колекция на дипломати от Европейски Съюз в петък, съобщи един от източниците. Клара Линдер, говорителка на министъра на външните работи на Швеция Ан Линде, съобщи, че страната ѝ публично ще предложи мярката на срещата в понеделник в Люксембург.

По-рано федералното държавно управление на Германия и това на Франция стопират износа на оръжие за Турция поради турската военна атака в Сирия.

„ На фона на турската военна атака в Североизточна Сирия федералното държавно управление няма да даде нови разрешителни за военно съоръжение, което би могло да бъде употребявано от Турция в Сирия ", съобщи външният министър Хайко Маас (SPD) в изявление за Bild am Sonntag.

Часове по-късно и Париж ограничи до второ разпореждане износа на оръжия за Анкара „ на фона на навлизането на Турция в Северна Сирия “. До края на офанзивата Франция е решила да спре всички проекти за експорт на военни материали за Турция, които биха могли да бъдат употребявани като част от сирийската атака, се показва в взаимно мнение на Министерството на защитата и на външните работи.

Турция е най-големият покупател на оръжейни доставки от Германия. През 2018 година съвсем една трета от износа на оръжия на Германия се е озовала в Турция, а сумата е съвсем 243 милиона евро. Партньорът от НАТО стартира военна атака против кюрдската милиция YPG в североизточна Сирия във вторник, откривайки нов фронт в страна, която е сцена на революция от осем години.

Германският експорт на оръжие се насочва към нов връх през тази година. До края на септември лицензите за експорт са се нараснали със 75 % в съпоставяне със същия интервал на миналата година до 6,35 милиарда евро.

Така размерът на износа се приближава до предходните рекордни стойности от 2015 и 2016 година надлежно -7,86 и 6,85 милиарда евро. Данните за първите три тримесечия се основават на отговор от Министерството на стопанската система на въпрос от страна на депутата на Зелените Омид Нурипур, представен от DPA.

Намесата на Турция в Сирия е нов подтик в поредност разногласия сред Анкара и западните ѝ съдружници, които обгръщат и погазването на демократичните стандарти и сондажните действия край крайбрежията на Кипър и които обтегнаха връзките сред Анкара и Европейски Съюз. Блокът към този момент приключи договарянията за присъединение на Турция и множеството двустранни контакти и съобщи, че може да одобри спомагателни наказателни ограничения.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР