Лидерите на ЕС се срещат във Версайския дворец, Франция, за

...
Лидерите на ЕС се срещат във Версайския дворец, Франция, за
Коментари Харесай

Лидерите на ЕС обсъждат във Версай войната в Украйна, енергийна независимост и отбрана

Лидерите на Европейски Съюз се срещат във Версайския замък , Франция, за да обсъдят нашествието на Русия в Украйна и проектите за подсилване на енергийната самостоятелност и отбранителните качества на блока, написа " Евронюз ".

Домакин на двудневната среща е френският президент Еманюел Макрон , чиято страна сега е ротационно председателство на Съвета на Европейски Съюз. Макрон сподели, че войната " изцяло предефинира архитектурата на нашата Европа " и ще накара континента " да се промени още по-бързо и по-силно ".

" Нашата народна власт е застрашена , нашите полезности са застрашени и ние би трябвало да приемем, че от време на време би трябвало да платим цената ", сподели Макрон пред кореспонденти във Версай, добавяйки, че ще изиска още веднъж да приказва с президента Владимир Путин.

" Няма да спестявам старания, с цел да се опитам да реализираме това преустановяване на огъня ", сподели президентът и добави: " Притеснен съм, черноглед и това е повода да имам вяра, че нашата Европа би трябвало да бъде там ".

" Европа би трябвало да се приготви за всички сюжети ", продължи той. " Европа би трябвало да се приготви да бъде самостоятелна от съветския газ, да бъде самостоятелна, с цел да обезпечи личната си защита ".

Откакто Макрон стана президент, той бе най-сериозният бранител на стратегическата автономност , теоретична идея, съгласно която Европейски Съюз би трябвало да стане по-самостоятелен и настойчив на международната сцена.

Агресията на Русия и произлизащият от това набор от тежки наказания , които Европейски Съюз, в съгласуваност със съдружниците наложи на Кремъл, сътвориха нов подтик към апелите за стратегическа автономност, които Макрон ще ускори в допълнение.

" Мисля, че изненадахме Русия, тъй като бяхме твърди, бяхме мощни, бяхме единни ", сподели ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел преди срещата.

" Не е задоволително. Трябва дружно да определим какви биха могли да бъдат идващите стъпки , с цел да окажем позитивно въздействие и да реализираме допустимо най-скоро преустановяване на огъня ".

Срещата във Версай следва поредност от трансформиращи събития за Европейски Съюз . За първи път в историята си блокът ще финансира закупуването на оръжия за страни, които са атакувани, с първичен пакет от 500 милиона евро за Украйна.

Германия, Швеция и Финландия също се отхвърлиха от дългогодишната политика във връзка с военната помощ . Дания ще организира референдум през юни, с цел да реши дали да резервира клаузата за отвод, която до момента е отстранявала страната от общата отбранителна политика на Европейски Съюз - единствената държава-членка, която сега е изключена.

Лидерите ще надграждат тези разработки, с цел да обсъдят способи за увеличение на разноските за защита, поощряване на новаторски технологии и задълбочаване на съдействието сред държавите-членки.

27-те също ще създадат равносметка на обстановката в Украйна, филантропичната рецесия и молбата на Киев за присъединение към Европейски Съюз посредством бърза процедура. В момента Европейската комисия преглежда настояването и се чака да излезе със мнение в идващите дни.

" Нека няма подозрение по отношение на обстоятелството, че Холандия и Украйна стоят един до друг. Но няма такова нещо като бързо присъединение . То не съществува ", сподели холандският министър председател Марк Рюте .
 Европейски Съюз ще търси опция на съветския петрол и газ
Европейски Съюз ще търси опция на съветския петрол и газ

Не се чака решение за прекъсване на вноса

В допълнение към това, водачите се стремят да понижат вноса на сила от Москва и Европейски Съюз да се освободи от дългогодишната си взаимозависимост .

И до през днешния ден Русия остава главният снабдител на недопечен нефт, газ и твърди изкопаеми горива за Европейски Съюз , бранш, който носи повече от 40% от приходите на страната. Западните страни са все по-загрижени, че тези средства, които изпращат на Русия за импорт на сила, индиректно финансират войната в Украйна.

В Съединени американски щати президентът Джо Байдън към този момент наложи цялостна възбрана на съветския импорт . В Обединеното кралство държавното управление разкри проекти за последователно унищожаване на всички съветски петролни артикули до 2023 година

Европейски Съюз не е задоволително обединен, с цел да вкара сходна възбрана , като се има поради другите степени на енергийна взаимозависимост , които някои държави-членки показват. Политическата воля обаче се ускорява, с цел да се форсира отдалечаването от съветската сила.

" Убеден съм, че би трябвало да вземем решение да спрем вноса на сила от Русия , с цел да сложим Путин на масата за договаряния за прекъсване на войната ", сподели латвийският министър председател Артурс Кришянис Каринш.

По-рано тази седмица Европейска комисия разкри амбициозна пътна карта за понижаване на съветския газ с две трети (около 100 милиарда кубически метра) преди края на годината , множеството от които ще бъдат сменени с полутечен природен газ (LNG) от други снабдители, като да вземем за пример Съединени американски щати, Катар, Азербайджан и Алжир.

Биометанът, чистият водород, енергийната успеваемост и възобновимата сила също би трябвало да допринесат за бързото прекосяване, означи Брюксел. Плановете предлагаха нови ограничения за справяне с възходящите сметки за електрическа енергия , като контролирани тавани на цените и преразпределение на непредвидените облаги.

" Трябва да станем самостоятелни от съветския нефт, въглища и газ . Просто не можем да разчитаме на снабдител, който категорично ни заплашва ", сподели ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен .

Целта на изпълнителната власт е да направи блока " самостоятелен от съветските изкопаеми горива доста преди 2030 година ".

Дори в случай че Брюксел може да даде насоки и да улесни взаимните публични поръчки, проектите ще зависят от държавите-членки и техния потенциал да трансформират бързо енергийните снабдители и да устоят тежестта на по-високите цени в кратковременен проект.

Преходът към този момент дава плодове. Според данни, оповестени от Bruegel, стопански мозъчен концерн, делът на Русия във вноса на газ от Европейски Съюз е понижен от 47% през януари 2021 година на 28% през януари 2022 година, на фона на напрежението по границата с Украйна.

В петък дебатът е по стопански въпроси, като вложения, вериги за доставки и нововъведения . Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард ще се причисли към водачите на полемиката.

Дори срещата да е неофициална и да не се вършат публични изводи, атмосферата на тържествена. В двореца Версай, ситуиран отвън Париж, бе подписан мирният контракт от 1919 година, който постави завършек на войната сред Германия и съюзническите сили.
 Лавров поучава: Не мислете стопанската система на Русия, мислете за оръжията в Украйна
Лавров поучава: Не мислете стопанската система на Русия, мислете за оръжията в Украйна

Световното публично мнение се манипулира по целия свят от Украйна
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР