Лидерите на държавите от Европейския съюз постигнаха политическо съгласие за

...
Лидерите на държавите от Европейския съюз постигнаха политическо съгласие за
Коментари Харесай

Лидерите на държавите от ЕС постигнаха съгласие за шестия пакет от санкции срещу Русия

Лидерите на страните от Европейския съюз реализираха политическо единодушие за шестия пакет от наказания против Русия, който включва ембарго върху вноса на 90% от съветския нефт и петролни артикули до края на годината. Българският министър председател Кирил Петков заяви в Брюксел, че България ще получи изключение от ембаргото до края на 2024 година.

Санкциите обгръщат вноса на петролни артикули по море, като краткотрайно от тях се изключват доставките по петролопровода " Дружба " за страните без изход на море като Унгария, Чехия и Словакия.

Новият пакет от наказания включва и спирането на достъпа до финансовата система SWIFT на най-голямата съветска банка Сбербанк, както и възбраната в Европейски Съюз на още съветски медии.

Европейските водачи се договориха също по този начин Съюзът да обезпечи до 9 милиарда евро финансова помощ за Украйна през тази година. Срещата на върха продължава и през днешния ден, евролидерите ще разискват цените на силата и въпроси, свързани с европейската защита.

" Много се веселя, че водачите съумяха да реализират кардинално единодушие по шестия пакет наказания против Русия. Това е доста значимо. Благодарение на това решение Европейският съвет ще може да наложи възбрана на 90% от целия импорт на съветски нефт до края на годината. Това е значима стъпка напред ", съобщи Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейската комисия.

" Мисля, че сигналът, който изпратихме през днешния ден, е доста мощен, тъй като през последните часове и дни имаше спекулации за това, че няма единение в Европейския съюз. Мисля, че сега повече от всеки път е значимо да покажем, че можем да бъдем мощни, непоклатими, че сме способни да бъдем твърди, с цел да защитим полезностите и ползите си ", добави Шарл Мишел, ръководител на Европейския съвет.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР