Лидерът на турската опозиция се зарече да върне милиони мигранти,

...
Лидерът на турската опозиция се зарече да върне милиони мигранти,
Коментари Харесай

Кълъчдароглу втвърди тона в опит да спечели нови гласове на втори тур

Лидерът на турската съпротива се зарече да върне милиони мигранти, като насочи остро обръщение, целящо да завоюва поддръжката на ултранационалистите, които могат да му оказват помощ във втория тур на президентския избор, съобщи Агенция Франс Прес.

Кемал Кълъчдароглу направи първото си обществено послание след знаковите избори в неделя, на които остана зад президента Реджеп Ердоган.

Резултатът на опозицията не оправда упованията, заложени в предизборните изследвания, като я остави във забележим ступор.

Кълъчдароглу обнови предизборния си екип и втвърди посланията си, с цел да завоюва десните гласоподаватели в Турция на втория тур на изборите на 28 май.

Той също по този начин възнамерява да се срещне със Синан Оган – крайнодесен претендент, който събра 5,2 % от гласовете, само че към момента обмисля кого да поддържа на втория стадий.

" Ердоган, ти не отбрани границите и достойнството на страната ", обърна се Кълъчдароглу към Ердоган.

" Вие съзнателно доведохте повече от 10 милиона бежанци в тази страна... Веднага щом дойда на власт, ще изпратя всички тях вкъщи ", добави той.

От своя страна Оган съобщи, че ще поддържа единствено претендент, който се оправя с мигрантите и се бори с " тероризма " - основна дума в Турция за кюрдските бойци.

Сирийците са наши братя

Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развиването бяха възхвалявани в огромна част от мюсюлманския свят поради по-приемливата им позиция по отношение на бягащите от споровете в страни като Сирия.

Петмилионното голям брой от бежанци и мигранти в Турция стана най-голямото в света през последното десетилетие.

Отделно съглашение от 2016 година сред Анкара и Европейския съюз оказа помощ да се спре мигрантската рецесия на континента, като разреши на опитващите се да доближат Западна Европа да се открият в Турция.

Турция получи милиарди евро финансиране от Брюксел за задачата, само че икономическата рецесия, която набра скорост с наближаването на изборите, докара до повишаване на антимигрантските настроения.

Правителството на Ердоган се опита да откри „ златната среда “, с цел да се оправи със обстановката.

Неотдавна министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу съобщи, че Турция към този момент е изпратила назад повече от половин милион сирийци.

" Нямаме желание да трансформираме Турция в лагер за бежанци и до момента не сме го правили. Но сирийците са наши братя ", сподели Сойлу.

" Не можем да ги изпратим на гибел. И не сме го правили. Ердоган не желае да бъде запомнен като водач, който е изпратил сирийците на гибел ". /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР