Лидерът на турската опозиция събра няколкостотин хиляди души в Истанбул

...
Лидерът на турската опозиция събра няколкостотин хиляди души в Истанбул
Коментари Харесай

Лидерът на турската опозиция събра няколкостотин хиляди души в Истанбул

Лидерът на турската съпротива събра няколкостотин хиляди души в Истанбул в края на своя „ Поход за правдивост ”, тръгнал от Анкара на 15 юни. Това бе митинг против вкарването в пандиза на един от своите депутати. " Ние ще разбием стената на страха ", сподели пред тълпата Кемал Кълъчдароглу, водач на Републиканската национална партия (CHP), в края на 25-дневния си марш. " Последният ден от похода ни е ново начало ", добави той.



Многохилядно голям брой се събра в неделя вечерта на протест в Истанбул по случай завършването на 25-дневния " Поход на справедливостта ", проведен от турската опозиционна Републиканска национална партия (РНП). Още в следобедните часове десетки хиляди се бяха събрали за митинга на главната опозиционна партия в Истанбул - предстоящо най-големият митинг в страната от няколко години насам. Демонстрантите минаха към крайбрежния квартал в Малтепе в азиатската част на града за събитието, което означи края на 450-километровия " Поход на справедливостта ".

Кемал Кълъчдароглу, водач на светската Републиканска национална партия (РНП), започва невижданото пътешестване на 15 юни от столицата в символ на митинг против ареста на един от своите депутати. Кълъчдароглу инициира събитието, откакто депутатът на неговата партия Енис Берберолу, някогашен публицист, беше наказан на 25 години затвор по обвиняване в приключване на класифицирана информация във вестни.

Ердоган към този момент упрекна партията на Кълъчдароглу, че поддържа терористични дейности, а министър председателят Бинали Йълдъръм съобщи в петък: " Походът стана отегчителен и би трябвало да завърши след митинга “.  Властите не пречеха очевидно на похода, като полицията осигуряваше сигурността през време на протестния марш. Турската полиция тази седмица задържа шестима обвинени членове на „ Ислямска страна “, възнамерявали бомбен атентат по време на митинга. Но РНП сподели, че това е рутинна интервенция и не е обвързвана с правораздаването.

Председателят на опозиционната Партия на националистическото придвижване Девлет Бахчели предизвести партийните си поддръжници, че са вероятни всевъзможни провокации и сподели, че офисите на неговата партия ще бъдат затворени в събота и неделя. Около 50 хиляди души бяха задържани по време на изключителното състояние в Турция, наложено след проваления опит за прелом от 15 юли предходната година, а други 100 хиляди изгубиха работата си, в това число учители, съдии, военни и полицейски чиновници.

Тълпата се бе разпростряла върху огромен площад на брега на морето наоколо до пандиза Малтепе, квартал на Истанбул, в който е Енис Бербероглу, народен представител от РНП, наказан на 25 години затвор за даване на поверителна информация на опозиционния вестник „ Джумхуриет ”.В неделя бяха мобилизирани към 15 хиляди служители на реда за събитието на Малтепе. През цялото си пътешестване водачът на опозицията спеше през нощта в каравана, а денем напредваше към Истанбул с бодра крачка, съгласно очевидците. Поддръжниците на Кълъчдароглу съпоставиха тази самодейност с известния " солен поход ” на Ганди през 1930 година против английското колониално ръководство на Индия. " Написахме легенда ", повтори няколко пъти Кълъчдароглу.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР