Лидерът на руската опозиция Алексей Навални, подсъдим по дело за

...
Лидерът на руската опозиция Алексей Навални, подсъдим по дело за
Коментари Харесай

Най-известният затворник в света заплашен от нова тежка присъда

Лидерът на съветската съпротива Алексей Навални, обвиняем по дело за заграбване на финансови средства, дарени на ръководената от него организация „ Фонд за битка с корупцията” е застрашен от нова, доста по-тежка присъда. В заключителна тирада в правосъдното съвещание, прокурорът по делото изиска от съда да наложи наказване „ отнемане от свобода” в размер на 13 години за политическия деятел.

Навални към този момент търпи ефикасна присъда по делото „ Ив Роше”, постановена в 2014-та година в началото като условна. Тогава е упрекнат в увещание на представител на компанията да подписа неблагоприятен договор; съдът го признава за отговорен, налагайки му наказване от три и половина години отнемане от независимост, отсрочено под изпитателен период. През 2017-а година, Европейският съд по правата на индивида признава тази присъда за противоречаща на главните права на индивида и присъжда изплащането на обезщетение. Русия обаче не анулира присъдата и по искане на прокуратурата, условната присъда е сменена с ефикасна.

Формалният мотив за замяната на тази присъда става напускането на страната от Навални, който е превозен за лекуване в болница в Германия, след несполучливия опит да бъде токсичен с бойно отровно вещество от вида „ Новичок”. След доброволното му завръщане е задържан още на летището и е изпратен в пандиза.

Настоящият правосъден развой против водача на опозиционното придвижване против Путин се организира при необикновени условия – съдът заседава напряко в пандиза в Покров (известен като Изправителна колония № 2), при извънредно стеснен достъп на външни лица. На всички, включително на съдията, прокурора и юристите, е неразрешено да внасят каквито и да било електронни устройства. Журналистите могат да предават процеса само отвън пандиза, гледайки процеса на видеомонитор.

Искането на прокуратурата може да се преглежда като противоречиво, доколкото обвинителната теза е подложена на много подозрения, а един от очевидците на съветското обвиняване се отхвърли от показанията си, дадени при следствието и разгласи, че е бил заставен да наклевети Навални. След това си заявление, очевидецът беше заставен да напусне Русия. Освен това, размерът на желаната присъда удостоверява подозренията на други опозиционни дейци, че процесът против Навални е проведен с политическа цел и протича под персоналния надзор на Путин.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР