Лидерът на полската опозиция Доналд Туск каза, че три опозиционни

...
Лидерът на полската опозиция Доналд Туск каза, че три опозиционни
Коментари Харесай

Резултатът от изборите в Полша на острието на ножа, тъй като опозицията претендира за победа

Лидерът на полската съпротива Доналд Туск сподели, че три опозиционни партии имат задоволително гласове, с цел да завоюват общите избори в неделя, откакто екзитпол предвижда, че те имат задоволително обща поддръжка, с цел да изместят Право и правдивост, ръководещата консервативна националистическа партия.

Екзитполът на Ipsos сподели, че опозицията дружно евентуално е спечелила 248 места в 460-местната долна камара на Народното събрание, Сейма. Право и правдивост, съгласно прогнозата, получи 200 места, до момента в който крайнодясната Конфедерация получи 12 места.

„ Аз съм най-щастливият човек на земята “, сподели Туск. „ Демокрацията победи. Полша победи. “

Лидерът на „ Право и правдивост “ Ярослав Качински призна, че изходът е нерешителен.

Качински сподели на поддръжници в своя от централата, че резултатът на неговата партия, с близо 37% от гласовете, съгласно екзитпола, е огромен триумф, само че призна, че може да не успее да резервира властта.

„ Въпросът пред нас е дали този триумф ще бъде може да се трансформира в още един мандат на нашето държавно управление, а това още не го знаем.Но би трябвало да имаме вяра и да знаем, че без значение дали сме на власт или в съпротива, ние ще осъществяваме този план по разнообразни способи “, сподели Качински.

Екзитполът има граница на неточност от плюс или минус 2 процентни пункта.

Три опозиционни партии, Гражданската коалиция на Туск, Третият път и Новата левица, се кандидатираха с обособени билети, само че със същите обещания за блян за унищожаване на закона и справедливостта и възобновяване на положителните връзки с Европейския съюз.

Гласовете към момента се броят и държавната изборна комисия споделя, че чака окончателните резултати до вторник сутринта.

Много поляци считат, че това са най-важните избори от 1989 година, когато се роди нова народна власт след десетилетия комунизъм. Заложени са здравето на конституционния ред на нацията, нейната правна позиция по отношение на правата на ЛГБТК+ и абортите, както и външните съюзи на страна, която беше решителен съдружник на Украйна, откакто Русия стартира своята пълномащабна инвазия.

Право и правдивост ерозира инспекциите и балансите, с цел да получи по-голям надзор върху държавните институции, в това число съдилищата, публичните медии и самия избирателен развой.

Подкрепата за партията се сви след последните избори през 2019 година на фона на висока инфлация, обвинявания в кумовство и разногласия с европейски съдружници. Право и правдивост завоюваха съвсем 44% от гласовете през 2019 година, само че през последните седмици социологическото изследване надвишава 30%.

Други виждат стопански закани в метода, по който партията ръководи и имат вяра, че високите обществени разноски са помогнали за подхранването инфлация.

Съществува и високо равнище на държавна благосъстоятелност в полската стопанска система и ръководещата партия е построила система за патронаж, раздавайки хиляди работни места и контракти на своите лоялисти.

Европейски Съюз, чието финансиране докара до огромна част от икономическата промяна, задържа милиарди финансиране за Полша поради това, което счита за ерозия на демокрацията.

Съдбата на връзките на Полша с Украйна също е сложена на карта. Партията на Конфедерацията организира акция с антиукраинско обръщение, обвинявайки страната в липса на признателност към Полша за помощта й във войната на Русия.

Докато Полша беше правилен съдружник на Украйна и директен център за западни оръжия, връзките се охладиха поради украинското зърно, което навлезе на пазара на Полша.

Словакия се причислява към Полша и Унгария в възбраната импорт на украинско зърно

Около 29 милиона поляци на възраст над 18 години имаха право на глас. Те избираха 460 членове на долната камара или Сейма и 100 за Сената за четиригодишен мандат.

Едновременно се организира референдум за миграцията, възрастта за пенсиониране и други въпроси. Опозиционните групи се опълчват на референдума, обвинявайки държавното управление, че се стреми да се възползва от страстите. Някои приканиха гласоподавателите да бойкотират референдума.

Повече от 31 000 секции за гласоподаване работеха в Полша, до момента в който имаше повече от 400 секции за гласоподаване в чужбина. В знак на страстите, подбудени от вота, повече от 600 000 поляци се записаха да гласоподават в чужбина.

В петък външното министерство уволни своя представител, откакто той сподели, че не всички гласове, подадени в чужбина, могат да бъдат преброени преди крайния период за подаване тях, което би довело до обезсилването им. Министерството сподели, че той е бил уволнен за разпространяване на „ подправена информация “.

Отделните партии би трябвало да получат най-малко 5% от гласовете, с цел да завоюват места в Народното събрание, до момента в който обединенията се нуждаят от най-малко 8% от гласовете.

(AP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР