Лидерът на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо поде кампания за

...
Лидерът на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо поде кампания за
Коментари Харесай

Хуан Гуайдо започна кампания за признаването му за легитимен президент на Венецуела

Лидерът на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо поде акция за дипломатическото му признание за законен президент на страната. Николас Мадуро обаче към момента има поддръжката на военните, съобщи БНР.

35-годишният Хуан Гуайдо прикани нощес за нови избори и възобновяване на демокрацията. Той насочи апел и към военните да отхвърлят, по думите му, "диктатурата на Мадуро ".

До момента Съединени американски щати, Бразилия, Канада и съвсем всички латиноамерикански страни, без Мексико, Боливия и Куба, признаха опозиционния водач за нов държавен глава.

"Надяваме се, че Николас Мадуро ще поддържа кротичък преход във властта, ще одобри волята на народа за развиване на страната си, водени от новия си президент Хуан Гуайдо ", бяха думите на американския вицепрезидент Майк Спенс. А американският първи посланик Майк Помпео съобщи подготвеност за обезпечаване на повече от 20 милиона $ филантропична помощ на Венецуела и изиска среща на външните министри на страните от Южна Америка.

Китай и Русия приканиха Съединени американски щати да не подхващат военна интервенция в битката за власт във Венецуела, тъй като това би имало пагубни последствия. Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров упрекна Съединени американски щати, че се пробват да узурпират властта в южноамериканската страна. "Това, което се случва, е следващата груба интервенция във вътрешните работи на суверенна страна. Както знаете, имаше не един опит за премахване на Николас Мадуро от избор, в това число и посредством физическото му очистване ".

Русия и Китай са главните кредитори на Венецуела, като Москва оказва военна помощ и подкрепя развиването на петролната промишленост в латиноамериканската страна, като също по този начин доставя и пшеница. След тридневно посещаване в Москва през декември Мадуро разгласи, че с двете страни са подписани капиталови покупко-продажби за шест милиарда $.

В телефонен диалог през днешния ден Мадуро и съветският му сътрудник Владимир Путин са удостоверили желанието си за продължение на съдействието сред двете страни в разнообразни сфери. Путин също по този начин е изразил поддръжка за законовата власт в страната. Подкрепа за Мадуро заявява и Турция. Президентът Ерджеп Ердоган дефинира дейностите на Тръмп по отношение на Венецуела като шокиращи. Според него демократите би трябвало да почитат изборните резултати. Ердоган беше безапелационен, че е невероятно Турция да утвърди протичащото се сега в латиноамериканската страна.

Европейски Съюз се разгласи за народна власт във Венецуела и прикани за спокойно предаване на властта. Англия изрази поддръжка за Гуайдо. Британският външен министър Джереми Хън съобщи, че Англия не смята Мадуро за законен водач на Венецуела. Испания прикани Евросъюза за предприемане на взаимен метод към Венецуелската рецесия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР