Лидерът на опозиционните протести в Армения Никол Пашинян е новият

...
Лидерът на опозиционните протести в Армения Никол Пашинян е новият
Коментари Харесай

Опозиционерът Пашинян стана премиер

Лидерът на опозиционните митинги в Армения Никол Пашинян е новият министър председател на страната след избор в Народното събрание, заяви Интерфакс, представен от нюз.бг.

Пашинян става министър председател от второто гласоподаване с поддръжка на депутати от ръководещата Републиканска партия на Армения (РПА), която другояче има болшинство в 105-местния парламент. На 1 март той не можа да събере нужната поддръжка, откакто си издейства гласове от всички опозиционни обединения, само че не и от РПА.

Още след неуспеха на предходния избор предходната седмица депутати от РПА дадоха сигнал, че ще са склонни да поддържат кандидатурата му. И на това гласоподаване, както предишния вторник, той беше единственият претендент за поста.
Според източници на ТАСС в РПА общо 12 депутати от нея, предприемачи или представители на национални малцинства, са решили да застанат зад кандидатурата на Пашинян дружно с опозицията.

Пашинян, водач на партия „ Гражданска платформа ” от парламентарната коалиция „ Елк ” („ Изход ”), поема поста седмици откакто многохилядните демонстрации в Ереван, на които той беше лице, доведоха до оставката на премиера Серж Саргсян.
Решението на Саргсян дни след назначението му (допреди това той 10 година беше президент) не спря демонстрациите - участниците в тях желаеха „ претендент от народа ” да поеме поста, а след това и самият Пашинян съобщи подготвеност да го направи.

Негови последователи предходната седмица стопираха трафика в Ереван и други градове и блокираха достъпа до летище „ Звартноц ” близо до столицата. Въпреки това изпълняващият длъжността министър председател Карен Карапетян (който зае поста след оставката на Саргсян) отхвърляше опцията протестният водач да получи поддръжка от ръководещите и увери, че той не може да стане министър председател, защото всяка извънпарламентарна опция би била „ неконституционна ”.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР