Лидерът на левицата Корнелия Нинова обяви, че представители на хората,

...
Лидерът на левицата Корнелия Нинова обяви, че представители на хората,
Коментари Харесай

Скандал в НС: БСП иска оставка на зам.-преседател от ГЕРБ

Лидерът на левицата Корнелия Нинова разгласи, че представители на хората, които през днешния ден стачкуваха пред Министерски съвет, не са били позволени в постройката от управлението на Народното събрание. По думите й повода е, че били облечени във фланелки с надпис "Системата ни убива ".

"Това, на което всички сме очевидци, е парадокс ", разяснява пред публицисти Нинова, представена от Българска телеграфна агенция.

Тя упрекна зам.-председателя на Народно събрание Емил Христов (ГЕРБ), че дискриминира хората. По думите й управлението от ръководещата партия се е позовало на правилника за вътрешния ред, в който пишело "продажбата и разпространяването на осведомителни материали е неразрешено в постройката на Народното събрание ".

"Тези фланелки, с които са, не могат да ги съблекат, с цел да влязат, да не споделям по какъв начин, в Народното събрание. За управлението на ГЕРБ е продажба и разпространяване на осведомителни материали, за нас е тежко тъпчене на демократични правила ", добави Нинова.

Тя се възмути, че равностойни и равноправни български жители не могат да влязат в Народното събрание, единствено тъй като си разрешават да стачкуват против системата, "която сега е "системата ГЕРБ ".

"Позовават се на някакви измислени текстове от вътрешните правила, дискриминират и не кого да е - хората с увреждания, които стоят извън към този момент половин час и не могат да прекрачат прага на най-достъпната, би трябвало, постройка в България и да се видят с народни представители, с които желаят да беседват за законодателни промени ", сподели още водачът на социалистите.

Тя и сътрудниците й взеха решение да излязат отвън Народното събрание и да се срещнат там с протестиращите.

През това време Емил Христов изясни пред медиите, че не му е било обявено, че тези хора имат позволение за влизане.

"Може би ситуацията не беше удачна, само че господин Кутев (Антон Кутев от БСП) не ми сподели, че те имат позволение за влизане , сподели, че те имат фланелки. Аз не можех да позволи, без да съм си изяснил, имат ли те позволение за влизане, спазен ли е надлежният ред. Затова и споделих, че сега не може да бъде решен въпросът и те не могат да влязат. Ако знаех, че имат позволение за влизане, несъмнено, можехме да обсъдим имат ли право и по какъв начин могат да влязат, просто трябваше да изясним режима за влизане. Така че нищо срещу дамите, митинга, поддържаме ги, само че не ми беше показан правилно въпросът, скърбя ", добави той.

И посочи, че въпреки всичко, в случай че хората бъдат позволени, ще се сътвори казус да се влиза в постройката на Народното събрание без да е спазен съответният ред. От Българска социалистическа партия обаче го приканиха да подаде оставка.

Междувременно на входа на Народно събрание депутати-социалисти и представители от ГЕРБ си размениха реплики. От Българска социалистическа партия обясниха, че хората с увреждания са афектирани, че не са позволени в постройката, а идват със законодателни начинания.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и негови сътрудници разясниха, че задачата на опозицията е да прави цирк . Той се опита да спре разногласието като посочи, че сега общественият министър Бисер Петков води диалози с представителите на хората с увреждания, те беседват и с всички министри, които имат отношение, с цел да се намерят законните източници за намиране на желаните средства.

Премиерът плакал поради емигрираща майка на повредено дете

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР