Лидерът на крайната десница Джорджия Мелони заяви днес, че е

...
Лидерът на крайната десница Джорджия Мелони заяви днес, че е
Коментари Харесай

Крайната десница печели в Италия

Лидерът на крайната десница Джорджия Мелони съобщи през днешния ден, че е подготвена да ръководи в името на " всички италианци ", откакто водените от нея евроскептични популисти завоюваха победа на парламентарните избори. Тя е на път да оглави най-дясното държавно управление в Италия след Втората международна война.

Според прогнозите към един от всеки четирима гласоподаватели на изборите в неделя е подкрепил партията на Мелони " Италиански братя ", която има неофашистки корени. Партията оглавява коалиция, която ще получи болшинство в Народното събрание.

Нейният триумф съставлява сеизмична смяна в Италия, която е създател на Европейския съюз и третата по величина стопанска система в еврозоната, както и за Европейски Съюз, единствено няколко седмици откакто крайната десница се показа сполучливо на изборите в Швеция.

Очаква се Мелони, която водеше акцията си под мотото " Бог, страна и семейство ", да стане първата жена министър-председател на Италия, макар че процесът на съставяне на ново държавно управление може да отнеме седмици.

Във време на внезапно покачваща се инфлация, задълбочаваща се енергийна рецесия и война в Украйна 45-годишната Мелони се опита да успокои тези, които се притесняваха от неналичието на опит и радикалното й минало.

Мелони съобщи, че гласоподавателите са изпратили " ясно обръщение " за поддръжка на нейната партия, която да докара дясната им коалиция до властта.

" Ако сме призвани да управляваме тази нация, ще го създадем за всички италианци. Ще го създадем за да обединим хората, да засилим това, което ги сплотява, а не това, което ги разделя ", сподели тя пред кореспонденти.

Нейните съдружни съдружници - крайнодясната " Лига " на Матео Салвини и " Форца Италия " на някогашния министър председател Силвио Берлускони - изостават от нея в социологическите изследвания.

Но прогнозите сочат, че дружно те ще завоюват към 43%, което е задоволително, с цел да си обезпечат болшинство в двете камари на Народното събрание.

Пълните резултати се чакат по-късно през днешния ден, само че лявоцентристката Демократическа партия - главен противник на десницата, призна, че това е " печален " ден.

Избирателната интензивност падна до исторически ниското равнище от към 64%, което е с към 9 пункта по-ниско от последните парламентарни избори през 2018 година

Мелони към този момент не желае Италия да напусне еврозоната, само че твърди, че Рим би трябвало да отстоява ползите си в по-голяма степен, и организира политика, която наподобява ще провокира Брюксел по всички въпроси - от разпоредбите за разходване на обществени средства до всеобщата миграция.

Бързо се появиха поздравления от нейните националистически съдружници от целия континент - от полския министър-председател Матеуш Моравецки до испанската крайнодясна партия Vox.

" Мелони сподели пътя към горда, свободна Европа на суверенните народи ", написа в Туитър водачът на Vox Сантяго Абаскал.

Мелони водеше в изследванията на публичното мнение, откогато министър-председателят Марио Драги свика предварителни избори през юли след разпадането на неговото държавно управление на националното единение.

От " доста нападателна " опозиционна тактика по времето на Драги, Мелони мина към " доста внимателна, доста успокояваща акция ", съобщи пред Агенция Франс Прес Лоренцо Де Сио, началник на италианския център за изборни изследвания CISE. " Предизвикателството пред нея ще бъде да трансформира този избирателен триумф в управническо водачество..., което може да издържи ", сподели той.

Италианската политика е пословично нестабилна, с близо 70 държавни управления от 1946 година насам, а Мелони, Салвини и Берлускони не постоянно са реализирали единодушие.

" Недоволните и всъщност победени съдружници " на Мелони евентуално ще бъдат " проблем ", счита вестник Corriere della Sera.

Лигата и Форца Италия съгласно социолозите наподобява се показаха зле, като взеха по осем %, което е по-малко от надлежно 17 и 14 % през 2018 година

След като се появиха предварителните резултати, Салвини приветства успеха на обединението, като написа в Туитър: " Grazie! (Благодаря!) ", до момента в който Берлускони се обади персонално на Мелони, с цел да я поздрави. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР