Лидерът на Китай Си Цзинпин и президентът на САЩ Джо

...
Лидерът на Китай Си Цзинпин и президентът на САЩ Джо
Коментари Харесай

Си Цзинпин и Байдън си размениха новогодишни поздрави

Лидерът на Китай Си Цзинпин и президентът на Съединени американски щати Джо Байдън с и размениха новогодишни поздрави , съобщи Синхуа. Това стана точно на четиридесет и петата годишнина от установяването на дипломатически връзки сред двете страни, посочи организацията.

Байдън и Си се срещнаха в Сан Франциско , щата Калифорния, през ноември и се споразумяха да възобновят военната връзка на високо ниво. Тя беше прекратена, когато тогавашната председателка на Камарата на представителите на Конгреса на Съединени американски щати Нанси Пелоси посети самоуправляващия се остров Тайван през август 2022 година

В новогодишното си послание сега  Си даде обещание " сливане " с Тайван.

" За последните 45 години като цяло взаимоотношенията сред Китай и Съединени американски щати се придвижваха напред , освен повишавайки благосъстоянието на двата народа, само че и допринасяйки за мир и непоклатимост в целия свят ", съобщи Си в посланието до Байдън по Централната китайска телевизия.

Той прикани Съединени американски щати да работят дружно с Китай , с цел да разпространяват постоянното , здравословно и стабилно съдействие с съответни дейности. " В основата на нашите взаимоотношения би трябвало да е взаимното почитание, мирното общуване и взаимоизгодното съдействие ", сподели още китайският водач.

Ройтерс напомня, че тази година се празнуват 75 години от съществуването на Китайската национална република, основана от Мао Цзедун . Толкова години се навършват през актуалната 2024 година от установяването на дипломатически връзки сред Китай и Русия (в лицето на предшественика ѝ Съюз на съветските социалистически републики ). В новогодишната нощ Си Цзинпин си замени поздрави и с съветския президент Владимир Путин.

Направи го и с ръководителя на Северна Корея Ким Чен-ун, к ато двамата оповестиха 2024-а за " година на другарството " на двете страни, предвиждайки поредност от взаимни действия.  " Китай е подготвен да работи с Корейската народнодемократична република за по-усилено развиване на двустранните взаимоотношения и за нов принос към мира в района ", разгласи Си Цзинпин.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР