Лидерът на Иракски Кюрдистан смята да подаде оставка на предвиденото

...
Лидерът на Иракски Кюрдистан смята да подаде оставка на предвиденото
Коментари Харесай

Лидерът на иракските кюрди подава оставка след провала на референдума за независимост


Лидерът на Иракски Кюрдистан счита да подаде оставка на плануваното за по-късно през днешния ден съвещание на районния парламент.

По-рано арабски медии твърдяха, че той не има намерение да продължи президентските си компетенции, които изтичат на 1 ноември.

"С този си ход Масуд Барзани желае да подели с другите кюрдски сили отговорността за неуспеха на концепцията за самостоятелност на района, счита политологът Щади Уахаб от Центъра за проучвания "Аль-Мустакбал" в ОАЕ. Барзани не желае еднолично да носи отговорност за отстъпките пред Багдад по въпроса за даване на самостоятелност на Кюрдистан, а желае тя бъде поделена сред всички кюрдски партии, в това число от Патриотичния съюз на Кюрдистан, който не се обявяваше изрично за обособяване от Ирак “, разяснява специалистът за организация РИА-Новости.

Според него с тази стъпка Барзани цели да се отслаби натискът върху Кюрдистан от страна на Багдад и извън, а също да резервира единството на кюрдите. Но освен това Барзани няма да се откаже да играе съществена роля, даже да напусне настоящия си пост, счита Абдел Уахаб. До идващите парламентарни и президентски изори той все по този начин ще бъде във властта.

Кога ще се състоя тези избори не е ясно, по-рано Народното събрание на Иракски Кюрдистан реши те да бъдат отсрочени с 8 месеца. Предишните парламентарни избори бяха през 2013 година.

В края на септември Иракски Кюрдистан организира референдум за самостоятелност, само че резултатите му не бяха приети нито от Ирак, нито от интернационалната общественост. /РИА-Новости
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР