Лидерът на Има такъв народ“ Слави Трифонов отправи голямо политическо

...
Лидерът на Има такъв народ“ Слави Трифонов отправи голямо политическо
Коментари Харесай

Тошко Йорданов пред ФАКТИ: Кирил Петков пред очите ми се превърна в Бойко Борисов

Лидерът на „ ИТН “ Слави Трифонов насочи огромно политическо предизвикателство, откакто заприказва за президентска република. Това стана дни, откакто. Какво е новото? Пред ФАКТИ приказва зам.-председателят на „ ИТН “ Тошко Йорданов.

- Г-н Йорданов, какво ви накара да повдигнете тематиката за президентска република?
- Слави го изясни доста тъкмо. Ние, като жители, до неотдавна виждахме нещата в профил. Ясно бе, че политическата ни система в този формат не действа добре по този начин, както е устроена страната, тъй като пропорционалните избори са нещо, което пречи. Депутатчетата се крият зад партийната листа и по този начин влизат главно и единствено послушковци. Поради тази причина направихме първия референдум и поискахме мажоритарни избори в два тура. Влизайки вътре в Народното събрание, установихме, че ние не получихме задоволително гласове нито първия път, нито втория път, с цел да може да създадем това нещо действително.

Ние нямахме поддръжка от останалите политически партии.

От друга страна демографската обстановка в страната през днешния ден е доста по-различна от 2016 година, когато тръгнахме да вършим този референдум. И ние действително трябваше да изчакаме резултатите от преброяването, които, апропо, още ги няма. Трябва да излязат през септември, с цел да могат да се създадат вярно изборните региони. За да може този закон да действа. Защото другояче при неприятно направена организация и райониране, още при първите избори всички съперници щяха да гракнат и да кажат какъв брой е тъпа концепцията и по какъв начин не действа. Това ни забави. От една страна демографията – неналичието на информация за демографското положение на страната, а въпреки това тоталната опозиция на всички останали партии.

И на всичко това от горната страна забелязахме по какъв начин вътре едни партийни приятели – без значение дали се споделят Политическа партия, Българска социалистическа партия, Демократична България или ГЕРБ, гонят единствено властта.

Всъщност задачата на тези хора е персоналното облагодетелстване и оставането им във властта непременно. Затова и станахме очевидци да се вършат какви ли не конфигурации и обединения. Извинявайте, само че ми обяснете къде е моралът в коалиция сред Българска социалистическа партия и Демократична България. Ми Демократична България желаеха допреди шест месеца или година Българска социалистическа партия да бъде неразрешена като партия. А вътре пред очите ни се прегръщаха в името на това да стоят във властта.

- Мотивът на обединяването бе да се смъкна ГЕРБ от власт, в случай че търсим допирна точка…
- Айде тогава да приказваме кой смъкна ГЕРБ от власт? Коя партия се появи на политическия хоризонт и смъкна още при първите си избори ГЕРБ от власт?

- Това бе „ ИТН “…
- Нека тогава да се придържаме към обстоятелствата.

Коалицията се събра, с цел да се изчегърта ГЕРБ.

И с тази цел влязохме и ние вътре, само че не видяхме никакво чегъртане на ГЕРБ. По-силовите министерства – финансовото, Министерство на вътрешните работи, контролните органи, бяха в ръцете на „ Продължаваме промяната “. Но нито едно от тези министерства или от тези органи не потегли да изчегъртва ГЕРБ от публичния организъм, от държавния организъм. Нито едно.

- Стигна се до арест на водача на ГЕРБ Бойко Борисов?
- Добре. И какъв беше смисълът, в случай че може да ми обясните. Арестуваш Борисов, с цел да го пуснеш 24 часа по-късно.

И го арестуваш толкоз неспособно, че го правиш воин в очите на личните му хора.

До ареста на Борисов ГЕРБ бяха съществено разтърсени. Защо го споделям. Виждах им погледите вътре в Народното събрание, че им липсва убеденост. И какво направиха Киро и Асен? Консолидираха ГЕРБ и направиха Бойко Борисов воин. Незаконно задържан политически водач. Когато човек е политик, когато имаш власт както беше Кирил Петков, когато човек предприеме някакво деяние, би трябвало да има ум колкото грахово зърно, с цел да си зададе въпроса: „ Правя това, какво следва? “ Когато предприемаш нещо такова… Вижте, никой не споделя, че Бойко Борисов не би трябвало да е обект на инспекция, най-вероятно има хиляди неща, за които би трябвало да бъде гонен от правораздаването. Просто го направи по този начин, че да не бъдеш уязвим, да има резултат. Защото в този момент мога да задам въпрос от теорията на конспирацията. Дали този ход на Политическа партия не е бил, с цел да консолидира ГЕРБ? Всеки естествен човек, който не е глупак, в случай че си зададе въпроса: „ Ако задържам нелегално политическият водач на опозицията, само че не съм се подготвил с нищо като доказателства и го пуснат 24 часа по-късно, кой печели? “ Разбирате ли каква е чутовната нелепост, която се сътворява от тези, с които бяхме в коалиция.

И всичко това, цялата скопеност на политическата система, цялата неспособност вътре в Народното събрание да се работи, още веднъж сложи въпроса за отговорността.

Работата в Народното събрание сега е групово криене от отговорност. Правителството е групово криене от отговорност. Кабинетът се оправдава с Народното събрание. Народното събрание от време на време се оправдава с правителството… И с двете институции, когато имаш нужната опция да ги контролираш, както имаше Кирил Петков, правиш същото като при ГЕРБ. Кирил Петков пред очите ми се трансформира в Бойко Борисов. Петков споделяше аз желая това, на мен ми би трябвало „ бухалка “, би трябвало ми това, би трябвало ми това. Властта не е, с цел да бъде безконтролна. И по този начин към този момент идва въпросът за отговорността.

- Как виждате тъкмо ролята на президента в една президентска република…
- В момента кой носи отговорност за предишното ръководство? Хората можеха ли да го управляват? Ясно ли беше на какви правила се прави обединението? И отговорът е доста елементарен –

с политически пазарлъци сред партиите.

В разследване на това Корнелия Нинова беше вицепремиер, всякакви други хора бяха министри, всякакви водачи на партии станаха вицепремиери и си действаха за личните ползи и за ползите на партията. При концепцията за президентска република хората би трябвало да кажат какво ще се случва. Слави Трифонов сподели, че е видял, че политическата система е в безнадеждност,

че е видял единствено вътре лакомия и безхаберие.

И по тази причина предлага да се види дали не е по-добре да се премине към президентска форма на ръководство. И това се взема решение от жителите на референдум. Хората би трябвало да кажат дали са съгласни и дали мислят по този метод. Иначе, да, при президентската форма на ръководство има ясна отговорност. Президентът в единия случай е министър председател и си избира кабинет и носи директна отговорност за изпълнителната власт, не може да се скрие зад нищо. Нито зад партийна листа, нито зад нищо. В другия случай – приказвам за френския вид, там президентът показва министър председател, който си събира екип, а този екип се гласоподава от Народното събрание. Така има надзор сред двете управляващи. Коя форма ще бъде определена, това евентуално ще решат хората, които ще влязат във Великото национално заседание.

В момента ние считаме, че тази политическа система е тотално изчерпана и не работи.

За една година имаме четвърти парламент. И да припомня, че 1934 година България е била в същата обстановка. Бърза промяна на кабинети и къси парламенти. Същата политическа невъзможност и тогава военните вършат прелом и вкарват ред в страната, в действителност. Това обаче е извънредно недемократично. Но в доста страни в Европа формата на ръководство е по-скоро президентска. Франция е водач в Европейски Съюз. Искам някой да ми каже по какъв начин във Франция няма надзор, няма народна власт.

- Референдум, Обикновено Народно заседание, Велико национално заседание. Това са стъпките. Обозримо ли е?
- Обозримо е, несъмнено. Зависи единствено от волята на хората. При референдум, на който гласоподават задоволителен брой хора, които пожелаят свикването на Велико национално заседание за смяна на Конституцията, едно нормално Народно заседание е длъжно да извърши това нещо.

- Президентът, който ще назначава, ще носи отговорност и ще може да бъде следен. И какво от това, откакто може да бъде свален с импийчмънт. Каква е разликата с това да се гласоподава избор на съмнение към кабинет?
- Президентът може да бъде свален с импийчмънт, в случай че не се оправя добре с пълномощията си. Но там ще има ясно избрана отговорност кой носи виновност. В момента държавното управление може да бъде свалено с избор на съмнение, макар че това е извънредно мъчно. В множеството случаи ръководещите имат болшинство и се пазят. А и никой народен представител не желае да върви на избори. Повечето депутати не желаят да вървят на избори, тъй като не знаят дали отново ще са депутати.

Просто хората желаят да си умрат като депутати, не желаят да изгубят привилегиите, които имат.

А партийните водачи, които са в кабинета, имат боязън дали по-късно ще се върнат на същите места, с цел да могат да продължат същите финансови схеми, които са развивали. Ако има президентски вид ръководство, надали ексминистрите ще бъдат партийни.

- Как гледате на мненията на сътрудника ви Иво Сиромахов, който несъмнено иронизира партийната работа на Има Такъв Народ?
- Иво Сиромахов е хуморист. Той това работи. Той при нас получава заплата, с цел да работи водещ на занимателно предаване. Иво Сиромахов не е член на Има Такъв Народ, не схваща политическите процеси. Той не знае какъв брой трае и през какво би трябвало да се мине, с цел да се стигне до едно или друго. Така че си е негово право да си хумори в нета. Никога няма кажа нещо неприятно за него. Иво Сиромахов има правото да се прави на зевзек.

- Има Такъв Народ се отдели от ръководещата коалиция и гласоподава срещу кабинета „ Петков “. Каква част от този избор бе по съвест и каква на инат… Определено имахте огромни разлики по съществени тематики?
- Въпросът за мен не е прецизен. Нито е било напук, нито е било единствено по съвест. Имам поради, не че не го чувствахме по този начин, само че ние спазвахме правила. Това ръководство бе образувано с избрани цели и те бяха заложени в съдружното съглашение и всички се подписахме. Нали по този начин. Ние казахме, че в случай че не се съблюдава съдружното съглашение, нали това е логиката, в случай че има логичност, обединението се разпада, тъй като се губи основата, на която е образувана. В съглашението имаше бранш „ Външна политика “. В този бранш бе ясно написано какво ще е отношението на обединението към Северна Македония и нейния път към Европа.

И по-късно Кирил Петков, нагледно казано, го хвърли в кошчето това съглашение и стартира да работи тъкмо против това, под което си беше поставил подписчето самичък.

През цялото време ние предупреждавахме, че това е проблем. И че в случай че се продължава по този начин, това ще докара до разпад на обединението. Това не го споделям просто ей по този начин. Всичките ми изявления от март до разпада на обединението можете да ги ревизирате, че приказвам по този начин по тематиката. И като бонус към всички тези неща, с цел да ни е чиста съвестта, когато гласувахме, както се изразихте по съвест,

бяха всички персонални упоритости на Кирил Петков да окаже на две министерства опит за сформиране на финансови схеми,

опит за асимилиране по забавен метод на бъдещи пари, които ще влязат по Плана за възобновяване. Отвратително неприятната финансова политика на Асен Василев. Малко не беше прецизен в изказването си от Росенец преди дни, че е розово ситуацията в страната. При всичко това в композиция нямаше по какъв начин при нас да е друго. Те, Политическа партия, скапаха обединението, нарушавайки съдружното съглашение. Не ние, те скапаха държавното управление. Ние имахме морала да кажем, че не може да се работи по този начин, откакто не се съблюдава съглашението. Колегите ни от Българска социалистическа партия повече от нас надигаха глас обществено по тематиката за Северна Македония. А вътре в Народното събрание и на съдружните препоръки се държаха като мишки. Само и единствено Корнелия Нинова да си остане вицепремиер и да продава оръжие на Украйна.

- Поуката за вас от обстоятелството, че от Има Такъв Народ се отделиха депутати. Как ще извършите по-монолитна ваша бъдеща парламентарна група?
- Аз съм благополучен, че това се случи, че сътрудници напуснаха. Защото човек да върви на борба и да бъде предаден от хора в своите редици, това е ужасяващо.

Да те простреля някой в тил, когато тръгваш на война, е ужасяващо.

Така че е прелестно за нас, че тези хора се махнаха. От друга страна това, че те се махнаха, демонстрира, че при нас персоналната независимост и ненакърнима. Можете ли да си визиите 6 индивида от Движение за права и свободи или от ГЕРБ да станат и да изоставен. Едва ли. Защо? Защото там ги държат по разнообразни способи, които всички знаем, само че никой не споделя на глас. При нас не е по този начин. Те са си взели независимо решение.

Приели са ролята на предатели и да си носят кръста.

Какво по-хубаво за нас от това, че в редиците ни към този момент няма предатели. Как ще продължат от тук нататък, това си е техен проблем. В момента на задаващите се избори единият, който най-вече рипа, са го поставили лидер в град, само че не в този, от който стана народен представител с нас. Другите са в шеста глуха, тъй като никой не обича предателите. В Политическа партия всичките са обикаляли разнообразни партии. Настимир е бил под дърво и камък, примерно. Но даже и те, в Политическа партия, имат очевидно едно на разум. От тези шестимата има хора, които са казвали доста тежки неща във връзка с Кирил Петков, че в Министерски съвет са наркомани и така нататък, приказвам за постове във Facebook, а в този момент отидоха и се прегърнаха с тях. Тук морал няма.

- Подредихте ли към този момент листите?
- Всичко е импортирано в Районните изборни комисии.

Бел.ред.

Убеден съм, че в случай че влязат в Народното събрание, депутатите от Има Такъв Народ ще се борят за президентска република по този начин сърцато и безрезервно, както в предходните три Народното събрание се бориха за мажоритарна изборна система.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР