Лидерът на ГЕРБ е спокоен, че Путин няма да му

...
Лидерът на ГЕРБ е спокоен, че Путин няма да му
Коментари Харесай

Румен Радев лъска в чужбина образа на Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ е спокоен, че Путин няма да му се разсърди, западняците пък ще му простят греховете в името на по-голямата задача - единодушие против експанзията на Путин

Ако ще американският президент Джо Байдън да пристигна за стратегически диалози, нашият президент Румен Радев си има друго занятие в чужбина. Вместо да се грижи за положителния облик на страната във външнополитическите ѝ връзки, той волно или несъзнателно я злепоставя, с което лъска облика на основния си политически конкурент Бойко Борисов, написа Светослав Терзиев във вестник.

Като се разминава със западните водачи по най-острия за света проблем - съветската експанзия в Украйна, - Радев дава късмет на Борисов да търси реабилитация. Кой от България приказва през днешния ден в благозвучие с тях? В доста по-голяма степен Борисов, в сравнение с Радев. Лидерът на ГЕРБ е спокоен, че Путин няма да му се разсърди, тъй като му е направил услуга за цялостен живот - стратегически газопровод за българска сметка, посредством който макар глобите да финансира от европейски пазар войната си в Украйна. Западняците пък ще му простят греховете в името на по-голямата задача - единодушие против експанзията на Путин.

Най-важното за Борисов през днешния ден е да избегне ориста на разобличените по закона " Магнитски ", тъй като в случай че американците го наредят измежду тях, неговият политически живот ще свърши и ще стартира юридическият. Тогава няма да има значение какви външнополитически възгледи показва, тъй като ще бъде питан единствено за възгледите си към съответни клаузи от Наказателния кодекс. Осветените корупционери са като прокажени - всеки бяга от тях, без значение какви угодни мисли показват и от какви прокурорски благосклонности се употребяват.

Но той си има проект за оцеляване. Ляга и става с евроатлантически псалми на уста, тъй като знае от кое място могат да му дойдат бедите. Кани в евроатлантическа коалиция най-големите си политически противници, подготвен е да ги поддържа персонално като народен представител, стига да не приказват за него неприятни думи на Запад, където има кой да им даде ухо.

Без да усети, Радев с лекост се остави да бъде изигран от Борисов, като двамата си размениха функциите. Бившият министър председател, за чието събаряне от власт детонатор бе президентският апел " Мутри, вън! ", в този момент се показва за държавнически виновен, до момента в който Радев мина към спокойно взаимно битие с клептокрацията, зародила и отгледана по московски модел. Много рядко споделя, че " моделът „ Борисов “ се трансформира в знак на „ мутризация “ на институциите “, както си спомни в едно радиоинтервю на 21 януари.

В изискванията на война политическата палитра става черно-бяла, а нюансите губят значение. Дори дипломатите, които заобикалят крайностите, стартират да клонят към правилото " който не е с нас, е срещу нас ". Къде са Борисов и Радев? Докато Борисов по силата на персоналния си интерес не се колебае да декларира принадлежност към Запада, Радев се държи нерешително измежду западните водачи, упорства неубедително за разговор с агресора в полза на мира и се утаява в интернационална изолираност, която към този момент проличава.

Кой желае да поддържа връзка с българския президент и за какво да го прави? Ако не бяха многостранните срещи, където България има непокътнато място, той нямаше да пътува в чужбина, тъй като никой не го кани. Само заради ненормалната вътрешна конюнктура страната няма постоянен министър председател, който да я показва на открито, и по тази причина президентът има опция за по-чести външнополитически изяви. Като се изключат съвещанията на Европейския съвет, Мюнхенската конференция за сигурност и срещата на Букурещката деветка (Б-9) в Полша, президентът щеше да си остане от началото на годината единствено с една покана за концерт във Виена и с еднодневно посещаване в Атина, където контракти противоречиво възкръсване на съветския план за петролопровод Бургас-Александруполис (но завъртян наопаки).

Усамотяването на Радев проличава дори в многостранните формати, където отвън главната стратегия има благоприятни условия за двустранни контакти. Президентският уебсайт, който не пропуща да се похвали с всяко проявено в чужбина внимание към Радев, съумя да означи единствено една среща в Брюксел на 9 февруари с френския президент Еманюел Макрон. В известието липсваше какъвто и да е намек за позицията на двете страни към войната в Украйна, макар че в този миг тематиката бе преобладаваща в дневния ред на Европейския съвет, като се има поради и пристигналия по специфична покана украински президент Володимир Зеленски. На Мюнхенската конференция най-високото ниво бе срещата с провинциалния министър председател на Бавария Маркус Зьодер. Отново тематиката за войната и мира бе пропусната в формалното известие, като че ли конференцията в баварската столица бе свикана за нещо друго. А за срещата на Б-9 Радев си постла зле с изказването същия ден, че е " неприемливо е в тази извънредно комплицирана среда на сигурност немалка част от политическите партии да гледат на въоръжените ни сили не като на поръчител за териториалната целокупност и сигурността на страната, а като на донор за въоръжените сили на Украйна ". Часове по-късно трябваше да слуша на масата във Варшава по какъв начин другите държавни и държавни ръководители от Източна Европа разискват кой каква военна помощ би дал на Украйна, до момента в който той е тръгнал с празни ръце.

Очевидно Радев не си намира събеседници с интерес към неговите " дерогации " от общите европейски политики. Когато всички обмислят по какъв начин да се обезпечат оръжия и муниции за оцеляване на Украйна пред съветската експанзия, а президентът предлага посредством служебния си боен министър каски, няма по какъв начин да го одобряват съществено - изключително в случай че е професионален боен в цивилна среда. Единствените положителни думи за България по отношение на Украйна, казани на Запад откогато стартира войната, бяха адресирани към държавното управление на Кирил Петков. Той обаче го разгласи за " самозванец ", а партията му жигосах с етикета " Партия на войната ". Като се добави, че Радев назова " войнолюбци " помощниците на Украйна, няма по какъв начин българският държавен глава да се радва на висок престиж в европейското семейство. Все по-често ще следим по какъв начин го поставят на детското столче да си поддържа връзка с унгарския министър председател Виктор Орбан, до момента в който на огромната маса текат диалози по съществени въпроси.

Спомените за Борисов, когато в Брюксел го пращаха " зад фикуса " заради некадърност да води диалог на непознат език, към този момент провокират трогване, в случай че се съпостави с несъответстващата бъбривост на Радев. Без да назове име, ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел дефинира това държание като " наивно " - с цел да не употребява по-силна дума.

Наивно е да се желае от Украйна да спре военните дейности, с цел да свърши войната по-скоро, съобщи през днешния ден пред Европейския парламент висшият представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел. " Казвам " наивно ", с цел да не употребявам по-силна дума ", разясни той,
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР