Лидерът на джихадистката групировка Ислямска държава Абу Бакр ал Багдади

...
Лидерът на джихадистката групировка Ислямска държава Абу Бакр ал Багдади
Коментари Харесай

САЩ държат лидера на "Ислямска държава" в база в Сирия, обяви турски вестник, близък до властта

Лидерът на джихадистката формация " Ислямска страна " Абу Бакр ал Багдади се намира в американска база в Сирия, заяви в неделя турският проправителствен вестник " Йени шафак ". Макар пентагонът да отхвърли информацията като погрешна, тя подклажда напрежението сред Вашингтон и Анкара, доколкото вестникът се счита за непосредствен до ръководещата Партия на справедливостта и развиването.

Според " Йени шафак " Ал Багдади е бил хванат в Ирак, а по-късно е бил откаран в американската база в Рас ел Айн в Сирия, а по-късно - и в друга база в сирийската провинция Хасаке. Източник на информацията е някогашен войник на " Джунд ал Акса " - джихадистка организация в Сирия, в началото вляла се в редиците на свързаната с " Ал Кайда " (и след това сменила името си) " Ан Нусра ", а след това разформирована. За боеца не се оповестяват детайлности.

Освен Багдади в Сирия са арестувани и седем други командири от " Ислямска страна ", чиято територия през последната година беше сведена до пустинни земи покрай границата сред Сирия и Ирак. Eдин от въпросните командири съгласно материала е иракски жител, а другите - чужденци (макар множеството от управителните фигури в организацията да бяха от двете страни, а чужденци да съставяха ядрото на бойците).

Миналата седмица Съединените щати оповестиха в отговор на журналистически въпрос, че нямат информация къде се намира Багдади. Лидерът на " Ислямска страна " до момента е бил неведнъж " убиван " или даже залавян съгласно изявления на разнообразни медии, само че по-рано тази година - и съгласно изказвания на съветските управляващи, които след това бяха опровергани от разследващите сили в Багдад и Иракски Кюрдистан. Наскоро иракското разузнаване сподели, че Багдади се укрива в региона на общата граница със Сирия и че там работят " спящи кафези ", които затрудняват работата на иракските сили.

" Йени шафак ", прочут със мощно консервативните си възгледи, е учреден през 1994 година, а три години по-късно е добит от " Албайрак холдинг " - компания в близки връзки с тогавашния кмет на Истанбул и настоящ президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Близък изток (3212)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР