Лидерът на Ал Кайда Айман аз Зауахири е убит с

...
Лидерът на Ал Кайда Айман аз Зауахири е убит с
Коментари Харесай

Лидерът на Ал Кайда аз Зауахири е убит с дрон, обяви Байдън

Лидерът на " Ал Кайда " Айман аз Зауахири е погубен с удар от дрон в Афганистан в хода на контратерористична интервенция на Централното разследващо ръководство (ЦРУ) в Кабул.

„ Правосъдието е раздадено. Този терористичен водач към този момент не е жив “, сподели президентът на Съединени американски щати Джо Байдън в тирада по малкия екран в понеделник вечер (местно време). Успешната интервенция е явен сигнал към всички врагове на Съединени американски щати: „ Колкото и време да отнеме, без значение къде се криете: Ако сте опасност за нашето население, Съединени американски щати ще ви намерят и отстраняват. “

Зауахири пое водачеството на " Ал Кайда " след убийството на Бин Ладен през 2011 година, който беше обезвреден от специфичните сили на Съединени американски щати в Пакистан през 2011 година

Роденият в Египет аз Зауахири беше считан за централна фигура зад атентатите от 11 септември 2001 година в Съединените щати, при които починаха към 3000 души. Съединените щати постановиха премия от 25 милиона $ за главата му.

Новината за убийството на аз Заухири идва година след преодоляването на Афганистан от талибаните през август предходната година.

Атаката с дрон е осъществена в 6:18 ч. (местно време) в неделя сутринта. Това е първото известно нахлуване на Съединени американски щати в Афганистан, откогато американски войски и дипломати и техните съдружници напуснаха страната предишното лято.

Президентът на Съединени американски щати разтълкува сполучливата интервенция с дрон като доказателство, че е допустимо Америка да се отбрани от терористи даже без хиляди бойци на афганистанска земя.

Последната обществена изява на Аз Зауахири беше предишния септември - тъкмо 20 години след терористичните офанзиви от 11 септември 2001 година Във видеообръщение той прикани поддръжниците си да се бият против Запада и неговите съдружници в Близкия изток.

Минали години имаше непотвърдени клюки за гибелта му. Точното му местоположение беше незнайно. Появяваха се и спекулации и за здравословното му положение. През 2019 година медиите оповестиха, базирайки се на информация от разузнаването, че аз Зауахири страда от сърдечни проблеми.

Наскоро специалисти заподозряха, че водачът аз Зауахири се укрива в граничната зона сред Афганистан и Пакистан.

Радикалните ислямски талибани осъдиха офанзивата с дрон против жилищна постройка в Кабул и упрекнаха Съединени американски щати в нарушение на интернационалните правила и контракта за евакуиране на американските войски от Афганистан. Талибаните поеха контрола над Афганистан предишното лято, като талибанското държавно управление не е интернационално прието.

Опасенията на Запада са, че организацията, върнала се на власт 20 години след изгонването си, не е прекъснала връзките си с " Ал Кайда ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР