Лидер на НДСВ може да е Огнян Герджиков, Станимир Илчев

...
Лидер на НДСВ може да е Огнян Герджиков, Станимир Илчев
Коментари Харесай

Керемедчиев: Лидер на НДСВ може да е Огнян Герджиков, Станимир Илчев или Соломон Паси

Лидер на Национална движение „Симеон Втори" може да е Огнян Герджиков, Станимир Илчев или Соломон Паси. Това мнение изрази в студиото на „ Денят онлайн ” по NOVA News някогашният зам.-икономически министър Милен Керемедчиев, разяснявайки въпроса дали Национална движение „Симеон Втори" се завръща в политиката предвид на обстоятелството, че Миглена Тачева е претендент за вицепремиер по публичен ред и сигурност и министър на правораздаването, и информацията, че групировката се готви за присъединяване в възможни предварителни избори през март.

„ Интересно е, че госпожа Тачева не е първото име. Имаше и претендент за министър председател от Национална движение „Симеон Втори" – Николай Василев, при мандата на Има Такъв Народ. Изключително почитам Огнян Герджиков. Но сега има огромен апетит за това познати и потвърдили се хора да се върнат и да оказват помощ. Национална движение „Симеон Втори" напълно прекъсна пъпната си шнур с царя, променяйки името си. Национална движение „Симеон Втори" към момента стои като име – неопетнено от тежките кавги, които се заформиха по-късно. Може би има опция да покаже някакво присъединяване в изборите. Но аз не съм виждал партия, която е изгубила опцията да влезе в Народно събрание – да се върне на бял кон. В българската история няма такава ”, безапелационен е той.

„ Според мен ще има някакъв микс от познати лица в партията, които са имали добър политически живот и неопетнено добро име. Но би трябвало да има и нови лица. Много е значимо да има водач. Определено считам, че професор Герджиков има лидерски благоприятни условия. Станимир Илчев също е сериозен фактор. Не бих се учудил, в случай че и Соломон Паси поеме партията ”, акцентира Керемедчиев.

" Едва ли от партиите, които към този момент оповестиха гласно, че няма да поддържат кабинета „ Габровски ”, ще си трансформират за една нощ мнението, каквито и диалози да се водят и пред камерите, и подмолно. По-важно е кои са партиите, които ще го поддържат. Към момента две обединения резервират безмълвие, което може да е нещо и положително, и отрицателно ", акцентира Керемедчиев във връзка диалозите на парламентарно показаните партии за това по какъв начин ще гласоподават на съвещанието на Народно събрание в сряда, на което ще се гласоподава състава на кабинета на професор Николай Габровски.

По думите му Движение за права и свободи и „ Български напредък ” нямат доста твърди причини, с цел да гласоподават „ за ” държавното управление. „ Партията на Стефан Янев твърди, че би трябвало да има държавно управление в тази рецесия, което не е по никакъв начин дребен мотив. Това е и тезата на претендент премиера. Това твърди и служебния министър председател Гълъб Донев. Едва ли обаче ще има огромни промени в настройките на партиите. За мен в действителност този интерес, който се прояви от медиите и от обществеността към всяка една от кандидатурите в кабинета – демонстрира, че обществото ни има голямо предпочитание да има държавно управление ”.

Керемедчиев акцентира, че обществото ни е по-скоро настроено да не върви на нови избори и да се откри компромис. Според него поддръжката за кабинета ще бъде с сделка сред партиите, които ще гласоподават „ за ”. „ Едва ли ще има нещо черно на бяло подписано. По-скоро ще има сделка за избрани политики. Но това ще го забележим във втория ешалон – при заместител министри, шефове на дирекции, регионални шефове. Служебният кабинет организира много огромна чистка на структурите, които бяха поставени от кабинета „ Петков ”. Явно ще станем очевидци на същото нещо. В последна сметка се вижда, че в случай че сформира това държавно управление – то няма да е пропрезидентско или пропартийно, а по-скоро ще се опита да се търси някакъв експертен състав. Но всеки един от тези министри носи някаква политическа дреха, въпреки тя сега да стои на закачалката ”.

И добави: „ С този ход се притъпява част от офанзивата, които би имала опозицията, тъй като в последна сметка постоянно може да се каже, че се плюе против хора, които са били част от техните редици ”.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР