Лидер на кримските татари беше осъден на 8 години затвор

...
Лидер на кримските татари беше осъден на 8 години затвор
Коментари Харесай

Русия осъди татарски лидер заради проява срещу анексията на Крим

Лидер на кримските татари беше наказан на 8 години затвор от Русия поради протест против анексията на района от Москва след развой, наименуван от деятели „ фалшив”.
Ахтем Чийгоз – някогашен зам.-председател на обичайния татарски законодателен орган Меджлис, беше задържан през 2015 поради конфликти по време на протест по време на подготовката за анексията на Крим през март 2014.
Чийгоз е гневен конкурент на присъединението на Крим към Русия и се опитваше да отбрани татарската общественост.
Адвокатът му Николай Полозов осъди правосъдния акт на кримски съд като „ противозаконен и необоснован” и сподели, че счита да апелира във висшия съд на Русия.
Правозащитната организация „ Амнести интернешънъл” назова процеса против Чийгоз скърпен и прикани за незабавното и абсолютно освобождение на наказания.
„ Несправедливия развой против Ахтем Чийгоз увенчава вълната от фалшифицирани и явно подправени престъпни и административни каузи, подбуждани от съветските окупационни управляващи против членове на кримската татарска общност”, сподели Оксана Покалчук – шеф на „ Амнести” за Украйна.
„ Той въплъщава продължаващото гонене на тези деятели, чието само „ престъпление” е, че се опълчват словесно на анексията на Крим от Русия”, се споделя в изказване на организацията.
Миналата година Русия забрани Меджлиса поради „ екстремизъм”, а тази мярка беше наказана като политическа.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР