Личните лекари вече нямат задължението да оповестяват мобилните си телефони,

...
Личните лекари вече нямат задължението да оповестяват мобилните си телефони,
Коментари Харесай

Личните лекари вече нямат задължението да оповестяват мобилните си телефони

Личните лекари към този момент нямат задължението да оповестяват мобилните си телефони, с цел да бъдат търсени когато и да е. Вечер и през уикенда пациентите ще могат да звънят на медицински практики, с които тяхното джипи е сключило контракт. Падат лимитите и за направленията при диспансеризираните пациенти.

Това са новите моменти в плана за народен рамков контракт, по които лекарският съюз е постигнал съглашение с касата.

Когато има потребност от доктор през уикенда, Павлина Кулина моли децата си да я закарат в незабавните кабинети на дежурните лечебни заведения в Пловдив:

" Това е проблем събота и неделя, в случай че човек има потребност от доктор, към кого да се обърне. "

За благополучие на Господинка Карнобатлиева нейният фамилен доктор откликва на позвъняванията ѝ даже на Великден, когато старата жена била с Ковид:

" Даже ми се наложи преди две години - аз звъня, тя била в Русия, беше си отпътувала, и отново се обади, все пак. По-възрастните хора имат си непрекъснати такива болежки и се е налагало... Винаги се е отзовавал. "

С плана за нов рамков контракт персоналните лекари ще са длъжни да съветват пациентите си единствено в работно време.

" Вече не е наложително фамилният доктор да афишира персонален мобилен тел на който пациентите да го търсят когато и да е..Но това е допустимо и ще се случи единствено при тези лекари, които имат подписан контракт с друга конструкция здравна която да поеме обслужването на пациентите в тези часове когато лекарят не е на работа ", съобщи доктор Костадин Сотиров, Сдружение на общопрактикуващите лекари в Пловдив.

За огромните градове това ще е елементарно осъществимо – в Пловдив още от 2000 година множеството фамилни лекари имат подписани контракти с дежурни практики. В по-малките обитаеми места обаче денонощната здравна опция е необичайност. Затова планът за нов рамков контракт облекчава и режимът на заменяне при неявяване на персоналния доктор.

" Вече няма да е наложително това да е особено общопрактикуващ доктор, може да е доктор, който работи в болница, работи някъде другаде или в незабавна помощ или в специализир помощ или е специализант някъде - т.е. всеки доктор, който е дееспособен ", сподели още доктор Костадин Сотиров.

Отпадат и лимитите за посоки за диспансеризираните пациенти. Те ще се изследват и преглеждат при експерти колкото е належащо по наредбата за хроничните болести.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР