Личните лекари се изпокриха и минаха на телефонна медицинаИма ли

...
Личните лекари се изпокриха и минаха на телефонна медицинаИма ли
Коментари Харесай

Атанас Мангъров: Да се намали карантина е като да се намали срокът на бременността

Личните лекари се изпокриха и минаха на телефонна медицина

Има ли медицински учредения или по политически съображения ще се понижи карантината за Коронавирус? Защо здравните управляващи трансформираха ограниченията и какви са аргументите за многото смъртни случаи по време на пиковете на пандемията? Тези въпроси зададоха на доцент Атанас Мангъров от.

Доцент Мангъров дава отговор могат ли имунизациите, от които в този момент ни предлагат втори бустерна доза да ни оказват помощ против настоящия вид на Коронавирус.

- Доцент Мангъров, тези дни се заприказва за понижаване на карантината при Коронавирус. По политически съображения ли се прави това?

- Да се понижи карантина е като да понижи срокът на бременността. Няма логичност, в случай че се изхожда от здравна позиция, тъй като болестта Коронавирус си е едно и също. Като всяко едно инфекциозно заболяване и карантината си има характерности, а времето, през което болните са заразни е една от тях. Карантината за варицела, за морбили и прочие си е една и съща от край време. Времето през, което хората са заболели и заразни си остава едно и също, т.е. биологичния цикъл на болестта не се трансформира. В случая приказваме за дейности на здравните управляващи, които се вършат под напън, било политически, било обществен, само че напън. Цялата работа е измислена. Някои страни въобще анулираха карантината при Коронавирус

- В какъв смисъл измислена?

- В смисъл, че ковидът, който разболява сега, се предизвиква от вирус, който няма нищо общо с вируса, който беше първоначално – уханският вид или последващите делта и омикрон разновидности. Това е нов тип ковид – вид на разновидността Омикрон. Да не забравяме, че коронавирусите са виновни за към 20 на 100 от острите респираторни вирози, т.е. имаме вирус, който е различен, само че никой не желае да каже това. Защото в случай че го каже, тогава автоматизирано ще възникне въпросът за какво би трябвало да се имунизираме против този вирус с ваксини, които са основани за различен вирус. Това е все едно да се имунизираме за тазгодишния грип с ваксини за грипа от преди няколко години, примерно за свинския.

- Могат ли имунизациите, от които в този момент ни предлагат втори бустерна доза да ни оказват помощ против настоящия вид на Коронавирус?

- Те не оказват помощ, тъй като в случай че помагаха нямаше да е това ситуацията, което виждаме в близост. Хората, които са преболедували от Коронавирус се разболяват, тъй като имунитетът, който се основава при предходните боледувания не работи на новия вирус. Имунитетът, който се основава от имунизациите също не работи на този нов вирус, тъй като той е друг. Твърди се обаче, че имунизациите дават опция да се прекара болестта по-леко, само че това не е по този начин. Просто актуалният вирус протича леко. Съотношението ваксинирани/неваксинирани при новозаразените е същото като съотношението ваксинирани/неваксинирани в обществото.

- Как да си разбираем протичащото се с ограниченията? Уж трябваше да има ограничения на всички места на закрито, а след това се оказа, че няма потребност?

- Разбраха, че със строги ограничения, ще докарат на власт всички, които са срещу ограниченията. От самото начало предизвестяваме, че ограниченията са безусловно неиздържани от здравна позиция. Как ще си обясните обстоятелството, че първоначално, когато стартира войната в Украйна, COVID-ът мина на назад във времето в новините и изследователската активност замря? Някой тестваше ле бежанците?

- А не допускате ли, че в този интервал болните са били по-малко и е имало спад измежду инфектираните?

- Не, тъй като с COVID-а сме очевидци по какъв начин един медицински феномен се употребява за напълно други цели – хората да се държат под напън, под надзор. Носенето на маски от здравна позиция е изцяло безсмислено. То има за цел само да се припомня на хората, че има някаква опасност, че те не трябва да живеят умерено и свободно, а би трябвало непрестанно да са потиснати и уплашени. Отвличане на вниманието – обица на ухото или халка на носа, наречете го както желаете.

- Добре, само че доста от епидемиолозите споделят, че маските защищават, тъй като става дума за въздушно-капкова зараза.

- Ако маската предпазваше, нямаше да сме минали през всичко, през което минахме. Виждате, че в страните, където маските бяха налагани най-стриктно, нещата протекоха по същия метод, по който протекоха и в страни като нашата, където не бяха налагани толкоз прецизно. В Гърция, да вземем за пример си вървяха с маски доста прецизно, като се изключи курортния сезон, когато махнаха маските, с цел да не си нарушават бизнеса. Но там и в други страни, където прецизно носеха маски, в един миг имаха доста повече случаи, в сравнение с имахме ние. Да не забравяме, че последната –пета вълна стартира от Португалия, която е може би една от най-ваксинираните и най-маскирани страни в Европейски Съюз – те са имунизирани над 95%. Да не приказваме какво става в Нова Зеландия, където в този момент имат повече случаи и умират повече хора от където и да е другаде.

- А какво е обяснението?

- Обяснението е, че тази зараза следва своя ход и не се въздейства по никакъв метод от носене на маски, от затваряне у дома и от всички тези безсмислени ограничения, които се прилагаха. Става въпрос за нов вирус, сега това е ВА.5, за който се споделя, че се вихри в този момент. Той е нов и като подобен ще мине през всички хора, ще го изкараме и когато го изкараме, няма да се разболяваме от него. Но единствено от него. Ще пристигна по-късно различен и по този начин може да се продължава безспир. Отново ще напомня, че коронавирусите са виновни за 20 на 100 от това, което на диалект назоваваме настинки. И в никакъв случай до момента, когато някой е вдигал температура през лятото, или е имал болки в гърлото и по мускулите, не е ходил да се тества, да е изпадал в смут и да е чакал да умира.

- Да, само че преди не се умираше от тези настинки, а сега продължава да умират хора от Коронавирус.

-Колко са смъртните случаи в този момент? Мислите ли, че тези хора умират от ковид? Умират хора, които са на възраст, хора които имат куп други болести и доста от тези хора, умират, тъй като не се лекуват там, където би трябвало да се лекуват техните съществени болести, а се лекуват в COVID-клиниките, където единственото, което може да се направи по връзки на COVID-а е да се дава О2, в случай че има потребност. Защото COVID-ът не се лекува с антибиотици, не се лекува с ремдесивир, макар, че отишлото си държавно управление на Кирил Петков, в деня преди да си тръгне, подписа контракт за 35 млн. лева за ремдесивир – лекарство, което по мнението на СЗО има нулева успеваемост във връзка с Коронавирус. И това го споделям не аз, а Световната здравна организация (СЗО). Ако това не е спекулация, просто здраве му кажи. Сигурно е, че една такава солидна договорка е съпроводена със съществени комисионни. Ремдесивирът е лекарство за Хепатит С.

- Ще ви върна малко обратно. Казахте, че хората умират, не от Коронавирус, а от съпътстващи болести. Това значи ли, че когато един пациент е признат в COVID-клиника не се наблюдават хроничните или съпътстващите му болести, които инфекцията най-често усложнява?

- Когато един човек има примерно, съществено кардиологично заболяване и е с Коронавирус, или с друга зараза, той би трябвало да бъде не в инфекциозната клиника, а в кардиологична клиника, както постоянно е било до момента. Досега през зимните месеци, когато е имало епидемии от грип в никакъв случай болните не са били изолирани в инфекциозни клиники, а са се лекували съгласно главното си заболяване.

- Не постановиха ли многото смъртни случаи смяната и единствено в България ли се постъпваше по този начин?

- Не единствено в България беше по този начин и това е една от главните аргументи за повишената смъртност от Коронавирус. Хората с Коронавирус не се лекуваха по местата, където трябваше да се лекуват. Тези, които бяха с дихателна непълнота и имаха потребност от О2, можеха да са в инфекциозните клиники. Но в една такава болница няма условия за следене на всички неща, които би трябвало да се наблюдават, нито за дейностите, които би трябвало да се подхващат при утежняване на едно тежко сърдечно, онкологично или друго заболяване, да вземем за пример. Още повече, че всяко такова заболяване в допълнение се усложнява и от COVID-а. При COVID-а трябваше да се работи по същия метод, по който се работи всяка година при епидемиите от грип. Страхът обаче беше и към момента е огромен.

- Не смятате ли, че многото смъртни случаи бяха причина да не се работи по този начин?

-Паниката и страхът от това ново заболяване бяха в основата на неверния метод. Свидетели сте на това, което се случваше през цялото време. В продължение на доста месеци, като че ли нямаше никакво друго заболяване с изключение на Коронавирус. За да отидеш да раждаш, трябваше да си с тест за Коронавирус. Щото другояче несъмнено нямаше да можеш да родиш.

- Вие чудесно знаете, че тестванията се правеха поради сигурността на лекарите и на останалите пациенти.

- Това е нещо, което няма по какъв начин да се предотврати. Тестът може през днешния ден да е негативен, а след ден да се окаже позитивен. Заради тази псевдобезопасност починаха доста хора. Защото примерно, вие сте с инфаркт. При това състояние би трябвало незабавно да се вземат ограничения в границите на няколко часа. При тези няколко часа, вместо да се занимават с главното ви заболяване, вас ви тестват за Коронавирус, с цел да не би да се случи нещо с другите. Това не се прави при други инфекциозни болести. За страдание, това нещо продължава и в този момент е доста мъчно да отидете да се прегледате някъде без да имате негативен тест. Да не приказваме за персоналните лекари, огромна част от които се изпокриха, минаха на телефонна медицина и всичко остана в ръцете на Спешната помощ...

- Казвате, че сегашният COVID- вид е по-лек, само че за какво още веднъж инфекциозните отделения са цялостни и всеки ден някой се оплаква, че са го разкарвали по лечебни заведения, тъй като не е имало места?

- Този вид, който е в този момент – ВА.5 по нищо не се отличава от вирусните инфекции, с които всеки от нас се среща най-малко по 1-2 пъти годишно - и по дълготрайност, и по тежест на протичане, и по това, че не визира белия дроб и не води до дихателна недостатъчност… Това е един напълно друг вирус, от този който беше първоначално.

- Защо тогава се подвига звук? Защо има недоволни от липса тук-там в лечебните заведения?

- Болниците на драго сърце одобряват заболели с Коронавирус и несъмнено ще се уголемява кръгът на лечебните заведения, които одобряват такива пациенти, тъй като сега лекуването на един подобен болен е доста комфортно. Пациентите не са тежки, те нямат потребност от подаване на О2, т.е. не е належащо болничното заведение да има всички инсталации…Заплащането не се е променяло. Става въпрос са хора с температура и други грипопообни признаци, които влизат в лечебни заведения, тъй като са уплашени. Много от тях би трябвало да са в други лечебни заведения, където да се лекуват е главните им болести – сърдечни, онкологични, бъбречни и всевъзможни други.

- Колко коства клиничната пътека за Коронавирус?

- Последното, което си припомням е над 1200 лева и е доста хубаво да вземаш тези пари, за нещо което не протича тежко. На лекарите, които се занимават с Коронавирус, им бяха възобновени спомагателните 1000 лева, които вземат. И няма отлив от клиниките…

- В инфекциозна болница имахте пациент с маймунска шарка, изписахте ли го?

- Да. През приемното поделение минаха няколко души, 1-2 даже лежаха в болничното заведение. Хора с обриви, мъже, май бяха хомосексуални, май бяха и с ХИВ, само че ние нямаме право да ги тестваме за това и те си отидоха след няколкодневен престой недоволни от изискванията.

- А с какво ти лекувахте?

- С нищо, тъй като няма с какво. Това е самоограничаващо се заболяване, което си минава от единствено себе си. И в случай, че не протича тежко, пациентите не се нуждаят от лекарства. Медикаментите, за които се споделя, че са ефикасни при маймунската шарка ние ги нямаме, тъй като за нас са екзотика. Тези лекарства са доста скъпи, има ги в Съединени американски щати.

- Чухме за дете, което е пратено със подозрения за маймунска шарка…

- Преди няколко дни, когато бях дежурен, през нощта доведоха дете от летището. Беше на година и половина и е трябвало да лети за Англия. Оказа се, че е било свалено от самолета, откакто пасажери са вдигнали звук, виждайки белези по лицето му. Имало неодобрение в самолета и по тази причина са ги изпратили в Инфекциозна болница, с цел да се изключи маймунска шарка. Оказа се, че детето е прекарало варицела. Ставаше въпрос за типичен случай на остатъчен обрив след варицела. Семейството си изпусна полета.

- Всяко лято инфекциозните отделения са цялостни с хора с разнообразни инфекции пипнати от морето. Има и отлив на такива пациенти поради COVID-а?

- В момента в Инфекциозната болница едното от детските отделения е затворено, работи единствено другото и то не е претъпкано. Хората се лекуват у дома. Но когато някое дете вдигне температура и се окаже с позитивен тест за Коронавирус, в голямата част от случаите майката хуква към болничното заведение, където стои два-три дни и си отива у дома по живо по крепко.

- Майката несъмнено тича в болничното заведение, тъй като е обезпокоена.

- Тя тича в болничното заведение, първо тъй като, когато пробата се окаже позитивен, никой не желае да се занимава с това дете, тъй като е с Коронавирус и второ, тъй като нормално детето е с висока температура и няма кой да и каже какво да прави, камо ли да го лекува в къщи. "
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР